beta-hydroksykwas

Beta-hydroksykwasy (BHA) to grupa związków chemicznych szeroko stosowanych w dermatologii i kosmetologii, których najbardziej znanym przedstawicielem jest kwas salicylowy. Charakteryzują się one rozpuszczalnością w tłuszczach, co pozwala im na penetrację porów skórnych i mieszków włosowych, gdzie działają oczyszczająco i przeciwzapalnie.

W przeciwieństwie do alfa-hydroksykwasów (AHA), beta-hydroksykwasy posiadają grupę hydroksylową znajdującą się przy drugim (beta) atomie węgla w łańcuchu. Ta struktura chemiczna nadaje im właściwości keratolityczne – zdolność do złuszczania martwego naskórka poprzez rozluźnianie połączeń między korneocytami. BHA wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co czyni je szczególnie skutecznymi w terapii trądziku, łojotoku oraz łuszczycy.

W praktyce klinicznej beta-hydroksykwasy stosuje się w stężeniach od 0,5% do 2% w preparatach do codziennej pielęgnacji skóry oraz w wyższych stężeniach (do 20-30%) w profesjonalnych peelingach chemicznych. Należy pamiętać, że ich stosowanie może zwiększać wrażliwość skóry na promieniowanie UV, dlatego terapii towarzyszyć powinna odpowiednia fotoprotekcja.

Powiązane wpisy

  1. 20.04.2026
  2. www.leksykon.com.pl