monobenzon

Monobenzon (monobenzyl ether of hydroquinone, MBEH) to związek chemiczny stosowany w dermatologii, znany głównie z właściwości depigmentacyjnych. Działa poprzez selektywne niszczenie melanocytów, komórek produkujących melaninę, co prowadzi do trwałej depigmentacji skóry.

Klinicznie monobenzon jest wykorzystywany w leczeniu rozległego bielactwa nabytego, gdzie depigmentacja pozostałych obszarów skóry z prawidłowym zabarwieniem może być korzystniejsza kosmetycznie niż utrzymywanie się plam. Lek stosuje się w stężeniach 20-40%, a proces depigmentacji jest nieodwracalny i może rozprzestrzeniać się na obszary nieobjęte leczeniem.

Terapia monobenzonem wymaga ścisłego nadzoru dermatologicznego ze względu na możliwe działania niepożądane, które obejmują: podrażnienie skóry, kontaktowe zapalenie skóry, świąd i rumień. Pacjenci muszą być świadomi, że po zakończeniu leczenia występuje zwiększona wrażliwość na promieniowanie UV, co wymaga rygorystycznej fotoprotekcji.

Powiązane wpisy

  1. 10.04.2026
  2. www.leksykon.com.pl