Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2019-07-23 01:52:05

Tagi: cukier

Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier
09:10 01 MAR 20194

Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru. Na zakup cukru i wyrobów zawierających duże jego...

10:34 22 LUT 20197

„Cukier, otyłość – konsekwencje” – prezentacja raportu

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, przygotowanego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia i zaprezentowanego...

10:25 03 LUT 20176

Organizacje konsumenckie: mniej reklamy niezdrowej żywności dla dzieci

Europejskie organizacje konsumenckie chcą, żeby UE wprowadziła regulacje ograniczające liczbę reklam niezdrowej żywności, np. słodyczy. Zwłaszcza jeśli treści takie emitowane są w telewizji lub internecie przed programami dla dzieci lub w ich trakcie. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)...

09:14 09 WRZ 20167

Dzieci powinny spożywać mniej niż 6 łyżeczek cukru dziennie

Słodki w smaku jednak gorzki dla zdrowia. Ilość spożywanego cukru stała sie głównym problemem żywieniowym w Stanach Zjednoczonych, przy licznych badaniach łączących spożycie cukru ze zwiększonym ryzykiem nadwagi i powiązanych z nią chorób. Jako próbę stawienia czoła temu problemowi Amerykańskie...

10:04 01 SIE 20165

Apel NRL w sprawie spożycia cukru

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało do Rady Ministrów o podjęcie działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru. 29 lipca 2016 r. w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej odbyła się konferencja prasowa pt.: „Gorzki smak CUKRU – lekarze i lekarze dentyści...

16:12 22 MAJ 20146

Cukier winy chorobom układu krążenia?

Naukowcy z Nowej Zelandii z Uniwersytetu Otago uzyskali dowody na to, iż cukier ma bezpośredni wpływ na ryzyko chorób serca, a także może wpływać na poziom ciśnienia krwi, niezależnie od masy ciała.

10:54 25 MAR 20146

5 łyżeczek cukru dziennie – rekomendacje WHO

WHO apeluje, aby zmniejszyć dzienne spożycie cukru o połowę. To dwa razy mniej niż ilość rekomendowana przez tę organizację w 2002 roku. Jak pokazują dane Głównego Urzędu Statystycznego, Polacy miesięcznie zjadają 1,5 kg cukru – to dziennie 50 g czyli około 12,5 łyżeczki cukru. Specjaliści z WHO...