Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2019-08-17 01:51:36

Tagi: alergia pokarmowa

11:53 13 SIE 20190

Powszechna bakteria skórna naraża dzieci z ciężkim wypryskiem na większe ryzyko alergii pokarmowej

W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology naukowcy z King's College London odkryli, że małe dzieci z ciężką egzemą zakażoną bakterią Staphylococcus aureus (SA) są bardziej narażone na alergię pokarmową. Staphylococcus aureus (SA) to bakteria bytująca w...

13:07 10 LIP 20190

Alergie pokarmowe i stwardnienie rozsiane - nowe powiązanie

U pacjentów z rozpoznanym stwardnieniem rozsianym przy współistniejących alergiach pokarmowych aktywność choroby była większa. Podobnie jak wiele innych schorzeń, mechanizm stwardnienia rozsianego pozostaje niejasny - prawdopodobnie przyczyna jest złożona, łącząca w sobie czynniki genetyczne i...

16:33 23 WRZ 20180

Odkryto związek pomiędzy zapaleniem wyrostka robaczkowego i chorobami alergicznymi

Według nowych badań przeprowadzonych przez Lund University i Skane University Hospital w Szwecji dzieci cierpiące na choroby alergiczne mają mniejsze ryzyko zachorowania na powikłane zapalenie wyrostka robaczkowego. Wyniki opublikowane w JAMA Pediatrics mogą w przyszłości utorować drogę nowym...

08:15 04 MAJ 20180

Zidentyfikowano 6 genów prowadzących do rozwinięcia alergii na orzeszki ziemne

Badacze Mount Sinai zidentyfikowali sześć genów, aktywujących setki innych genów u dzieci doświadczających ciężkich reakcji alergicznych na orzeszki ziemne. Jest to pierwsze badanie, w którym wzięli udział ludzie, mające na celu zidentyfikowanie genów prowadzących do ostrych reakcji alergicznych po...

21:11 19 KWI 20180

Witamina A w paszy dla bydła potencjalnie chroni przed alergią na krowie mleko

Niemowlęta mogą rozwinąć alergię na mleko krowie, które zwykle ustępuje w wieku dorosłym, ale może zwiększać ryzyko rozwoju innych chorób alergicznych. Reakcji alergicznej można jednak zapobiec, gdy dwa składniki mleka krowiego wchodzą ze sobą w interakcje, jak opisują naukowcy. Ładowanie metabolitu...

10:44 12 STY 20180

Anafilaksja wywołana przez żywność powszechna wśród dzieci pomimo nadzoru dorosłych

Według nowych badań przeprowadzonych przez naukowców AllerGen w Quebecu, Ontario i Albercie, co najmniej jedna trzecia reakcji anafilaktycznych u dzieci wywołanych przez żywność ze znanym alergenem występuje pod nadzorem osoby dorosłej. Odkrycie opublikowane w czasopiśmie Pediatric Allergy and...

15:04 16 CZE 20171

Nowe wytyczne na temat alergii na orzechy arachidowe w Stanach Zjednoczonych

Panel ekspertów pod patronatem Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) i nadzorem Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych, wydał wytyczne kliniczne na temat wprowadzania niemowlętom pokarmów zawierających orzeszki ziemne, aby zapobiec rozwojowi alergia przeciwko nim w...

10:12 13 LIP 20170

Eksperci: za 15 lat co drugi Europejczyk będzie dotknięty alergią

Wzrasta zachorowalność na alergie, które za 15 lat będzie odczuwał co drugi Europejczyk. Jedynie na alergie pokarmowe cierpi już 7 mln mieszkańców naszego kontynentu – alarmowali eksperci na konferencji naukowej w Warszawie. Głównym tematem spotkania specjalistów z całego kraju były alergie...

13:24 07 KWI 20164

Rośnie liczba osób cierpiących na alergie

W ostatnich latach w Europie ponad dwukrotnie zwiększyła się liczba osób cierpiących na alergie. Liczba naturalnych alergenów nie zwiększyła się, ale przybyło uczulających substancji chemicznych – podkreśla w rozmowie z PAP alergolog prof. Ewa Czarnobilska. Prof. Ewa Czarnobilska, kierownik Centrum...

08:23 16 LUT 20152

Wysoka częstość występowania alergii pokarmowych u dzieci w Stanach Zjednoczonych

Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych  wieloośrodkowe badanie dzieci mieszkających w miastach, pozwoliło nakreślić skalę występowania u nich alergii pokarmowych. Naukowcy brali pod uwagą trzy najczęściej występujące alergie pokarmowe: na białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz orzeszki ziemne.