Uważa się, że dzieci karmione piersią rzadziej cierpią na choroby alergiczne, takie jak egzema i alergie pokarmowe, niż dzieci karmione sztucznym pokarmem, jednak powód nie został dobrze zrozumiany. Nowe badanie przeprowadzone przez Penn State College of Medicine wykazało, że małe cząsteczki znajdujące się w mleku większości ludzi mogą zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia u niemowląt chorób alergicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry i alergie pokarmowe.

Naukowcy stwierdzili, że odkrycie może prowadzić do strategii w stosunku do matek, zachęcając je i wspierając w karmieniu piersią lub interwencjach dietetycznych i ćwiczeń, aby pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju alergii u ich dzieci. Choroby atopowe, takie jak alergie pokarmowe, astma i choroba skóry zwana atopowym zapaleniem skóry, występują u około jednej trzeciej dzieci w wyniku niewłaściwej aktywacji układu odpornościowego na ekspozycje środowiskowe.

„Niemowlęta, które są karmione piersią dłużej niż trzy miesiące, mogą być w mniejszym stopniu narażone na te schorzenia, ale nie do końca rozumiemy biologię, która za tym stoi” – powiedział dr Steven Hicks, profesor nadzwyczajny pediatrii w Penn State Health Children's Hospital.

Badania Hicksa koncentrują się na związku między środowiskiem, biologią, a rozwojem neurologicznym i wzrostem dzieci. Jego wcześniejsze badania pokazują, w jaki sposób kwasy mikrorybonukleinowe (miRNA), niewielkie cząsteczki, które mogą regulować ekspresję genów w organizmie, mogą być wykorzystywane do diagnozowania pewnych schorzeń, takich jak wstrząs mózgu czy autyzm.

„Istnieje prawie 1000 różnych rodzajów miRNA w mleku kobiecym , a skład różni się w zależności od cech matki, takich jak waga, dieta i genetyka” – powiedział Hicks. „Postawiliśmy hipotezę, że cztery z tych miRNA mogą mieć działanie ochronne przed alergiami niemowląt na podstawie wcześniejszych badań wykazujących związek między tymi miRNA, a niektórymi stanami alergicznymi”.

Naukowcy obserwowali 163 matki, które planowały karmić piersią przez co najmniej cztery miesiące, oraz ich dzieci od urodzenia do 12 miesięcy. Śledzili, jak długo każde dziecko było karmione piersią i mierzyli skład miRNA w mleku każdej matki w trakcie laktacji (tydzień 0, 4 i 16).

Zespół obliczył ilość określonych miRNA spożywanych przez niemowlęta na podstawie zgłoszonych wzorców karmienia piersią i stężenia niektórych miRNA w próbkach mleka matek. W trakcie badania naukowcy oceniali niemowlęta pod kątem atopowego zapalenia skóry, alergii pokarmowych i świszczącego oddechu.

Spośród badanych niemowląt u 41 (25%) rozwinęło się atopowe zapalenie skóry, u 33 (20%) alergia pokarmowa , a u 10 (6%) świszczący oddech. Niemowlęta, u których nie rozwinęła się atopia, spożywały średnio większe ilości miRNA-375-3p (miR-375) w mleku matki niż niemowlęta, u których rozwinęła się atopia. Nie było innych różnic w cechach matek, cechach niemowląt lub ekspozycji środowiskowej między niemowlętami z atopią, a niemowlętami bez atopii.

Naukowcy odkryli również, że poziomy tego miRNA wzrastały podczas laktacji, a matki z niższym wskaźnikiem masy ciała miały wyższe stężenie miR-375. Wyniki zostały opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition.

„Fakt, że zawartość miR-375 wzrosła w trakcie laktacji, może wyjaśniać, dlaczego w niektórych badaniach przedłużone karmienie piersią wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju atopii” – powiedział Hicks. Zauważył, że największy wzrost miR-375 miał miejsce w pierwszym miesiącu po urodzeniu, ale trend wzrostowy utrzymywał się między pierwszym a czwartym miesiącem.

„W przeciwieństwie do mleka modyfikowanego, które nie zawiera ludzkich miRNA, miR-375 jest obecny w ponad 99% próbek ludzkiego mleka i stanowi nieco mniej niż 1% wszystkich miRNA w mleku matki”.

Według Hicksa wyniki tego badania mogą prowadzić do nowych interwencji, które pomogą zapobiegać rozwojowi alergii u niemowląt. Przyszłe badania będą koncentrować się na potwierdzeniu tych odkryć, zdefiniowaniu mechanizmów, dzięki którym miR-375 zapobiega alergiom i zbadaniu interwencji mających na celu zwiększenie poziomu miR-375 w mleku matki.

Hicks powiedział również, że dzięki dalszym badaniom miR-375 może pewnego dnia zostać dodany do formuły, która obecnie nie zawiera miRNA, aby pomóc w rozwiązaniu problemu rozbieżności, że dzieci karmione mieszanką są bardziej narażone na rozwój chorób atopowych.

Źródło: medicalxpress.com