Diety o obniżonej kaloryczności powstrzymują geny, które powodują starzenie i jednocześnie aktywują geny starzenie spowalniające – do takich wniosków doszli neurolodzy z New York University Langone Medical Center.

- Ograniczenie kalorii hamuje poziom ekspresji genu związanego z fenotypem starzejących się komórek − mówi Stephen D . Ginsberg neurolog z NYU Langone. „Te wnioski otwierają drzwi do dalszego studiowania zależności między ograniczeniem kalorii, a genetyką anti-aging. – dodaje.

Do tej pory wiadomo było, iż diety niskokaloryczne zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów, nadciśnienia czy udaru mózgu. Nie badano wcześniej jednak szerokiego wpływu na pamięć i zdolność uczenia się oraz na starzenie się mózgu.

Pomimo wniosków z przeprowadzonych badań, Ginsberg zwraca uwagę, że diety niskokaloryczne, to nie „fontanna młodości’, ale wiele wskazuje na to, iż odgrywają istotną rolę w opóźnianiu efektów starzenia się organizmu.


Źródło: www.ekologia.pl