Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2019-08-24 01:51:43

Tagi: choroby serca

12:21 13 SIE 20190

10 mln na Ośrodek Leczenia Zaburzeń Rytmu i Niewydolności Serca w Instytucie Kardiologii w Warszawie

12 sierpnia Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia Maciej Miłkowski i dyrektor Instytutu Kardiologii, prof. Tomasz Hryniewiecki podpisali umowę na realizację projektu „Odtworzenie ponadregionalnego Ośrodka Leczenia Zaburzeń Rytmu i Niewydolności Serca w Instytucie Kardiologii w Warszawie”. Jak...

12:15 18 CZE 20190

Jedzenie jagód każdego dnia poprawia zdrowie serca

Jedzenie filiżanki jagód dziennie zmniejsza czynniki ryzyka chorób układu krążenia, tak wynika z nowych badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii. Nowe odkrycia opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że spożywanie 150 g jagód dziennie zmniejsza ryzyko chorób...

15:26 03 CZE 20190

Szumowski: Instytut Kardiologii odniósł sukces; to najlepsza jednostka naukowa

Instytut Kardiologii odniósł niewątpliwy sukces. Jest to najlepsza jednostka naukowa, jedna z najlepszych klinicznie, z fantastycznym zespołem lekarzy – ocenił minister zdrowia Łukasz Szumowski podczas konferencji prasowej z okazji 40. rocznicy powstania Instytutu Kardiologii. Konferencja prasowa...

10:09 10 KWI 20190

Spada liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych

Spada liczba przedwczesnych zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych. W 2016 r., wg najnowszych danych GUS, zmarło z tego powodu 168 tys. Polaków - poinformowano na konferencji prasowej w Warszawie, zorganizowanej pod hasłem „Czas na wydolność serca”. "W naszym kraju spada liczba przedwczesnych...

12:05 03 KWI 20190

Badania: telemedycyna poprawia wyniki leczenia osób z niewydolnością serca

Zdalne monitorowanie pacjentów z niewydolnością serca obniża ryzyko ich zgonu z różnych przyczyn oraz hospitalizacji z powodu chorób sercowo-naczyniowych – wykazały polskie badania, o których poinformował PAP dr hab. Mateusz Tajstra ze Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Specjalista prezentował...

10:28 21 LIS 20189

Otyłość i nadwaga pomnażają ryzyko chorób serca oraz nowotworów

Obszerne hiszpańskie badanie wskazuje, że zbyt duża masa ciała wielokrotnie podnosi u kobiet zagrożenie chorobami układu krążenia oraz śmiercią wywołaną nowotworem. Mężczyźni też powinni uważać, na szczęście u obu płci znaczące, pozytywne skutki może już przynieść niewielkie obniżenie wagi. Naukowcy...

10:48 12 PAŹ 20187

Z powodu niewydolności serca umiera 60 tys. Polaków rocznie

Od 800 tys. do 1 mln osób choruje dziś na niewydolność serca, a co roku umiera około 60 tys. z nich. Dla gospodarki oznacza to koszty rzędu 4 mld zł rocznie. Liczby te mogłyby być znacznie mniejsze, jeżeli poprawi się dostęp do leczenia i zmieni się model opieki nad pacjentami. W Polsce opiera się...

09:43 14 WRZ 20188

Co roku 175 tys. Polaków umiera z przyczyn kardiologicznych

Z powodu schorzeń kardiologicznych co roku umiera 175 tys. Polaków – alarmują specjaliści z okazji XXII międzynarodowego kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, który w czwartek rozpoczął się w Krakowie. Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK) prof. Piotr Ponikowski podkreśla,...

10:15 01 SIE 20180

Codzienne spożywanie jajek może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Choroba sercowo-naczyniowa (CVD) jest najczęstszą przyczyną śmierci i niepełnosprawności na całym świecie, głównie z powodu choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu (w tym udaru krwotocznego i niedokrwiennego). W przeciwieństwie do choroby niedokrwiennej serca, która jest główną przyczyną...

20:25 04 LIP 20180

Spożywanie ciemnej czekolady zmniejsza stres i stany zapalne

Nowe badania pokazują, że spożywanie niektórych rodzajów ciemnej czekolady może przynosić korzyści zdrowotne. Wyniki dwóch badań zaprezentowanych podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego pokazują, że spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (minimalnie 70%...