Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2019-12-05 01:52:17

Tagi: dieta

12:31 22 PAŹ 20190

Niektóre diety ketogenne mogą nasilać stany zapalne skóry

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Paracelsus w Salzburgu informują, że diety ketogeniczne o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu mogą pogorszyć stany zapalne skóry. Wyniki ich badań opublikowano w Journal of Investigative Dermatology. Dieta ketogeniczna (ketogenna) to sposób odżywiania, w którym...

13:20 11 WRZ 20190

Dieta niskowęglowodanowa może mieć związek z częstszymi zaburzeniami rytmu serca

Diety o niskiej zawartości węglowodanów są modne, ale czy cięcie węglowodanów może być szkodliwe dla serca? Według badań prezentowanych przez American College of Cardiology u osób, które mają niewielką część kalorii pochodzących z węglowodanów, takich jak ziarna, owoce i warzywa skrobiowe, znacznie...

12:48 03 WRZ 20190

Spożywanie przez matkę orzechów w okresie ciąży związane z poprawą rozwoju neurologicznego u dzieci

Orzechy są znane z tego, że pomagają zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, stresu oksydacyjnego i cukrzycy oraz mogą wywierać ochronny wpływ na spadek funkcji poznawczych w starszym wieku. Do tej listy korzystnych skutków zdrowotnych możemy teraz dodać nowe dowody z badania przeprowadzonego...

09:10 01 MAR 20194

Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru. Na zakup cukru i wyrobów zawierających duże jego...

12:35 07 WRZ 20180

Badania: dieta o niskiej zawartości węglowodanów niekorzystna dla zdrowia

Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu. Prof. Maciej Banach, który reprezentuje Uniwersytet Medyczny w...

10:15 01 SIE 20180

Codzienne spożywanie jajek może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Choroba sercowo-naczyniowa (CVD) jest najczęstszą przyczyną śmierci i niepełnosprawności na całym świecie, głównie z powodu choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu (w tym udaru krwotocznego i niedokrwiennego). W przeciwieństwie do choroby niedokrwiennej serca, która jest główną przyczyną...

20:25 04 LIP 20180

Spożywanie ciemnej czekolady zmniejsza stres i stany zapalne

Nowe badania pokazują, że spożywanie niektórych rodzajów ciemnej czekolady może przynosić korzyści zdrowotne. Wyniki dwóch badań zaprezentowanych podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego pokazują, że spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (minimalnie 70%...

14:01 17 LIS 20170

Dieta z ograniczoną ilością glutaminy może poprawić skuteczność chemioterapii guza mózgu u dzieci

Według przeprowadzonych badań „głodzenie" guza mózgu, który potrzebuje glutaminy może poprawić skuteczność chemioterapii u dzieci, zgodnie z wczesnym studium prowadzonym przez Queen Mary University of London (QMUL) i finansowane przez Children with Cancer UK i Council Medical Research...

13:51 23 SIE 20173

Ekspert: Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie

Alternatywne diety nowotworowe promują niedożywienie i wyniszczenie, które jest golem do własnej bramki pacjenta onkologicznego - powiedziała PAP dr n. med. Aleksandra Kapała w rozmowie nt. alternatywnych diet i niekonwencjonalnej suplementacji u pacjentów onkologicznych. "W tej chwili już mamy...

08:34 01 SIE 20176

Pomidory mają wpływ na spowolnienie rozwoju raka skóry?

Zdaniem naukowców z Ohio State University, dieta bogata w pomidory może spowalniać rozwój raka skóry o połowę. Wyniki ich badania opublikowano na łamach pisma "Scientific Reports”. Badania przeprowadzono na myszach. Zanim gryzonie poddano ekspozycji na promieniowanie UV, przez 35 tygodni otrzymywały...