Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2020-10-27 01:57:59

Tagi: dieta

Mięso indycze i jego bogate wartości odżywcze
19:09 19 PAŹ 20200

Mięso indycze i jego bogate wartości odżywcze

Z artykułu czytelnik dowie się:
 jakimi składnikami odżywczymi charakteryzuje się mięso indycze, 
jakie korzyści mogą płynąć z jego spożycia w diecie dzieci, osób dorosłych i seniorów. Właściwie skomponowana dieta, dostarczająca należnej ilości energii, makroskładników oraz wody, składników...

09:00 25 WRZ 20200

W badaniu wykazano związek między nieprawidłową dietą, a zwyrodnieniem plamki żółtej

Zgodnie z wynikami badania z Uniwersytetu w Buffalo uczestnicy, którzy spożywali dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone produkty, rafinowane zboża i nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, byli trzy razy bardziej narażeni na wystąpienie choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa...

20:23 16 CZE 20200

Rekomendacje spożycia mięsa w aspekcie prewencji wybranych chorób dietozależnych [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 16 kwietnia 2020r. Mięso jest istotnym składnikiem diety człowieka, dlatego jego obecność uwzględniono w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dedykowanej dzieciom, osobom dorosłym oraz osobom starszym[1]. Niniejszy artykuł prezentuje określone rekomendacje dotyczące...

12:57 21 MAJ 20200

Wspomaganie odporności organizmu dietą [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 15 kwietnia 2020r. Prawidłowo działający układ odpornościowy jest odpowiedzialny za zwalczanie patogenów chorobotwórczych. O ile w przypadku infekcji bakteryjnych układ immunologiczny może liczyć na dodatkowe wsparcie w postaci podanych antybiotyków, tak w przypadku chorób...

18:17 01 MAR 20200

Badania wskazują na związek między niewłaściwą dietą, a zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem

Zgodnie z wynikami badań z uniwersytetu w Buffalo, uczestnicy, którzy stosowali dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, rafinowane zboża i wysokotłuszczowy nabiał, byli trzy razy bardziej narażeni na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie.Stan...

13:20 10 STY 20200

Jedzenie ryb w czasie ciąży może poprawić koncentrację u dzieci

Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology pokazuje, że dzieci, których matki jadły więcej owoców morza w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazywały lepszą zdolność uwagi w wieku 8 lat.Wcześniejsze badania tych samych naukowców wykazały, że dzieci w wieku pięciu lat, urodzone w...

12:19 10 GRU 20190

Dieta śródziemnomorska w czasie ciąży zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej i przyrostu masy ciała

Jak wynika z badania klinicznego prowadzonego przez Queen Mary University of London i University of Warwick prosta dieta śródziemnomorska w czasie ciąży nie zmniejsza ogólnego ryzyka powikłań u matki i dziecka, ale może zmniejszyć przyrost masy ciała w ciąży i ryzyko cukrzycy ciążowej. Wyniki...

12:31 22 PAŹ 20190

Niektóre diety ketogenne mogą nasilać stany zapalne skóry

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Paracelsus w Salzburgu informują, że diety ketogeniczne o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu mogą pogorszyć stany zapalne skóry. Wyniki ich badań opublikowano w Journal of Investigative Dermatology. Dieta ketogeniczna (ketogenna) to sposób odżywiania, w którym...

13:20 11 WRZ 20190

Dieta niskowęglowodanowa może mieć związek z częstszymi zaburzeniami rytmu serca

Diety o niskiej zawartości węglowodanów są modne, ale czy cięcie węglowodanów może być szkodliwe dla serca? Według badań prezentowanych przez American College of Cardiology u osób, które mają niewielką część kalorii pochodzących z węglowodanów, takich jak ziarna, owoce i warzywa skrobiowe, znacznie...

12:48 03 WRZ 20190

Spożywanie przez matkę orzechów w okresie ciąży związane z poprawą rozwoju neurologicznego u dzieci

Orzechy są znane z tego, że pomagają zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, stresu oksydacyjnego i cukrzycy oraz mogą wywierać ochronny wpływ na spadek funkcji poznawczych w starszym wieku. Do tej listy korzystnych skutków zdrowotnych możemy teraz dodać nowe dowody z badania przeprowadzonego...