Dotychczasowe badania dotyczące diety wykazywały, że wegetarianizm raczej sprzyja zdrowiu, osiągnięciu długowieczności i ochronie przed różnymi dolegliwościami. Być może jednak dieta bezmięsna nie jest tak korzystna.

Uczeni z Uniwersytetu w Graz w Austrii przeanalizowali stan zdrowia 1320 osób i doszli do wniosku, że wegetarianie mogą cechować się niższą jakością życia ze względu na stosowanie niezrównoważonej diety.

Ludzie, którzy rezygnują z mięsa, mogą cechować się wyższym ryzykiem alergii, zaburzeń umysłowych, a także nowotworów w porównaniu do osób umieszczających w swym jadłospisie produkty mięsne.

Uczeni odnotowali, że ci, którzy stosowali dietę wegetariańską, byli zwykle bardziej aktywni i rzadziej palili tytoń oraz pili alkohol, ale jednocześnie częściej doświadczali lęku, depresji i alergii. Co więcej, wegetarian cechowało znacznie wyższe ryzyko wystąpienia ataku serca lub nowotworu. Ponadto spostrzeżono, że osoby nie jedzące mięsa mają również niską skłonność do poddania się szczepieniom oraz angażowania się w praktyki profilaktyczne.

Ludzie stosujący wegetariański sposób odżywiania się są mniej zdrowi w zakresie alergii, raka i problemów psychicznych. Osoby te cechują się obniżoną jakością życia. Potrzeba więc silnego programu zdrowia publicznego w, aby zmniejszyć ryzyko związane z czynnikami żywieniowymi, czytamy w artykule autorów badań.

Wyniki analiz opublikowano w magazynie "Plos One".

 

Źródło: www.choroby.senior.pl