Blisko tysiąc dzieci z całej Polski w wieku od 4 do 6 lat wzięło udział w warsztatach „Bajkowe gotowanie” zorganizowanych dzięki środkom Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.

Program był realizowany od czerwca do grudnia 2017 roku, a jego koordynatorem było Stowarzyszenie DIETANOVA. Podczas zajęć mali uczestnicy słuchali bajek, a następnie pomagali ich bohaterom skomponować odpowiedni posiłek. W ten sposób dzieci poznawały zasady zdrowego odżywiania, uczyły się krojenia, obierania oraz gotowania prostych dań. Dzięki warsztatom najmłodsi poznali nowe smaki, zapachy i konsystencje różnych pokarmów.

Często w domu brakuje prawidłowych wzorców, rodzice przyzwalają na podjadanie między posiłkami niezdrowych przekąsek z dużą zawartością cukru, tłuszczu i soli. Polskie dzieci jedzą za mało owoców i warzyw, a także przetworów z mleka. Nieprawidłowa dieta często idzie w parze z brakiem aktywności fizycznej.

Aby utrwalić i kontynuować edukację dotyczącą zasad prawidłowego żywienia, stowarzyszenie opracowało poradnik, z którego bezpłatnie skorzystać może każdy rodzic: Poradnik – Bajkowe Gotowanie.

Broszura opracowana przez stowarzyszenie odpowiada na pytania „Co i jak jeść?”. Prosta, bajkowa szata graficzna umożliwia wspólne jej oglądanie z najmniejszymi odbiorcami. Dzięki opracowaniu dowiemy się jakie produkty i w jakich proporcjach należy proponować dzieciom, by mogły prawidłowo się rozwijać, a także poznamy 7 podstawowych kroków prawidłowej diety dziecka.


Źródło: Ministerstwo Zdrowia