Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2020-07-04 01:53:16

Tagi: zdrowa dieta

Rekomendacje spożycia mięsa w aspekcie prewencji wybranych chorób dietozależnych [AKTUALIZACJA]
20:23 16 CZE 20200

Rekomendacje spożycia mięsa w aspekcie prewencji wybranych chorób dietozależnych [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 16 kwietnia 2020r. Mięso jest istotnym składnikiem diety człowieka, dlatego jego obecność uwzględniono w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dedykowanej dzieciom, osobom dorosłym oraz osobom starszym[1]. Niniejszy artykuł prezentuje określone rekomendacje dotyczące...

12:57 21 MAJ 20200

Wspomaganie odporności organizmu dietą [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 15 kwietnia 2020r. Prawidłowo działający układ odpornościowy jest odpowiedzialny za zwalczanie patogenów chorobotwórczych. O ile w przypadku infekcji bakteryjnych układ immunologiczny może liczyć na dodatkowe wsparcie w postaci podanych antybiotyków, tak w przypadku chorób...

09:11 17 SIE 20176

Ministerstwo wspiera zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci

Ministerstwo Zdrowia ogłosiło konkurs w ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020 na uczenie dzieci w wieku od 4 do 6 lat zdrowych nawyków żywieniowych. Zadanie było skierowane do dzieci z niewielkich miejscowości z całej Polski i polegało na przekazaniu w przystępny i zrozumiały sposób wiedzy na...

14:48 11 PAŹ 20153

Sklepiki i stołówki szkolne w świetle nowych przepisów

Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące poprawy asortymentu sklepików szkolnych oraz menu szkolnych stołówek wzbudziło wiele emocji i wątpliwości, zwłaszcza w środowisku szkolnym i branży spożywczej. Wiele osób wciąż pyta jaki jest cel tego rozporządzenia? I czy w ogóle da się je wdrożyć w...

17:25 07 PAŹ 20150

Przestrzeganie zdrowej diety może zmniejszyć ryzyko depresji

Nowe badania wskazują, że osoby przestrzegające zdrowych wzorców żywieniowych (spożywające głównie owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe) są w mniejszym stopniu zagrożone rozwojem depresji.