Cukier winy chorobom układu krążenia?

 

Naukowcy z Nowej Zelandii z Uniwersytetu Otago uzyskali dowody na to, iż cukier ma bezpośredni wpływ na ryzyko chorób serca, a także może wpływać na poziom ciśnienia krwi, niezależnie od masy ciała.

Zespół badawczy z Otago’s Department of Human Nutrition pod kierownictwem dr Lisa Te Morenga oraz profesora Jim Mann, dokonał przeglądu i metanalizy wszystkich międzynarodowych badań porównujących efekty wysokiego i niskiego spożycia cukru na poziom ciśnienia krwi oraz poziom cholesterolu. Badania, które zostały wzięte pod uwagę w metanalizie, ukazały się w czasopismach między 1965 a 2013 rokiem i ich głównym tematem było porównanie różnic w ilości spożywanych cukrów oraz ich wpływ na poziom lipidów i ciśnienie krwi.

Do metaanalizy zostało zakwalifikowane 37 badań opisujących wpływ węglowodanów na poziom lipidów oraz 12 badań dotyczących bezpośredniego ich wpływu na ciśnienie krwi.  Wyniki poszczególnych prac zostały następnie przeanalizowane oraz zestawione w celu określenia ogólnego działania. Przeprowadzona metanaliza potwierdziła przypuszczenia, iż cukry przyczyniają się do chorób układu krążenia, niezależnie od masy ciała.

Mimo, że ich wpływ na ciśnienie krwi i poziom lipidów nie jest stosunkowo duży, to wyniki badań potwierdzają słuszność w ograniczaniu cukrów w codziennej diecie, w celu zmniejszania globalnego obciążenia chorobami układu krążenia.

[The Medical News]