Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2021-12-04 02:00:24

Tagi: cholesterol

12:57 06 PAŹ 20210

Powszechne leki stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu mogą zmniejszyć nasilenie COVID-19

W nowym badaniu przeprowadzonym przez University of California San Diego School of Medicine naukowcy potwierdzili, że pacjenci przyjmujący statyny mieli o 41 procent niższe ryzyko zgonu w szpitalu z powodu COVID-19. Wyniki zostały opublikowane w PLOS ONE i stanowią rozwinięcie wcześniejszych badań...

10:49 06 PAŹ 20210

Opracowano bazę zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku we współpracy z Narodowym Instytutem Kardiologii kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (NIKard) opracowali bazę zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach. Praca realizowana była na podstawie umowy o współpracy naukowej...

11:42 21 PAŹ 20200

Wysoki poziom cholesterolu we wczesnym okresie życia prowadzi do problemów z sercem w średnim wieku

Podwyższony poziom cholesterolu u nastolatków lub na początku drugiej dekady życia zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu lub innego zdarzenia sercowo-naczyniowego w średnim wieku. Tak wynika z nowego, przełomowego badania prowadzonego przez naukowców z University of Maryland School of Medicine...

10:25 07 MAR 20190

W Internecie coraz więcej nieprawdziwych informacji o zdrowiu

W Internecie pojawia się coraz więcej nieprawdziwych i wprowadzających w błąd informacji o zdrowiu, jednocześnie niepokojąco spada zaufanie do lekarzy – alarmują specjaliści. Zdaniem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK), przykładem są fałszywe informacje podważające wpływ zbyt dużego poziomu...

09:48 26 LUT 20193

Eksperci: nadmierny poziom cholesterolu nie jest mitem, należy go obniżać

Nadmierny poziom cholesterolu nie jest mitem i trzeba go obniżać lekami. Im bardziej go obniżymy, tym większa jest szansa, że unikniemy zawału i udaru mózgu - przekonywali w środę (20 lutego) eksperci w Sejmie. Spotkanie zorganizował Parlamentarny Zespół ds. Praw Pacjentów na wniosek Polskiego...

14:23 11 GRU 20180

Eksperci: co drugi Polak ma zbyt wysoki poziom cholesterolu

Prawie 19 mln Polaków, czyli co drugi rodak ma podwyższony poziom cholesterolu, a leczy się jedynie 7-8 mln osób - alarmowali eksperci podczas VIII Kongresu Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego. Kierownik naukowy kongresu prof. Maciej Banach powiedział PAP, że podwyższony poziom cholesterolu ma...

09:42 26 PAŹ 20173

Gdańsk: Otwarto poradnię hipercholesterolemii rodzinnej

Jedyną w Polsce poradnię hipercholesterolemii rodzinnej , finansowaną z Narodowego Programu Zdrowia, otwarto we wtorek 24 października 2017 roku w Gdańsku. Poradnia działa w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku – To jedyne miejsce w kraju, gdzie pacjenci i ich rodziny z podejrzeniem...

12:18 25 PAŹ 20170

Naukowcy z UŚ opatentowali lek amorficzny dla osób z chorobami układu krążenia

Amorficzny lek o dwojakim działaniu: obniżający poziom "złego" cholesterolu oraz obniżający ciśnienie tętnicze krwi – opatentowali właśnie naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego. W jego skład wchodzą dwie substancje czynne, które do tej pory podawano w osobnych tabletkach. Amorfizacja to jeden ze...

08:45 08 LIS 20165

Eksperci: im mocniej obniżymy poziom cholesterolu, tym lepiej

Statyny przedłużają życie i powinny być stosowane w maksymalnych dawkach, bo im mocniej obniżymy poziom cholesterol we krwi, tym lepiej – oceniała w poniedziałek na śniadaniu prasowym w Warszawie prof. Marlena Broncel z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalistka mówiła o najnowszych...

07:41 24 MAJ 20169

Dieta wysoko cholesterolowa i jedzenie jajek nie zwiększa ryzyka zawału serca nawet u osób predysponowanych genetycznie

Wyniki nowych badań z University of Eastern Finland pokazują, że stosunkowo wysokie spożycie cholesterolu lub jedzenie jajek każdego dnia nie jest związane ze wzrostem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Co więcej, nie stwierdzono związku między taką dietą a fenotypem APOE4, który wpływa na...