Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2018-12-18 01:52:39

Tagi: żywienie

13:11 13 LIS 20186

Badanie 470 tysięcy Europejczyków udowodniło, że zdrowe jedzenie zmniejsza ryzyko raka

Naukowcy z Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (Institut national de la santé et de la recherche médicale – INSERM) oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), na łamach pisma „PLOS Medicine” opublikowali wyniki projektu, w ramach którego sprawdzali...

14:05 29 PAŹ 20180

Jak wrażliwość sensoryczna wypływa na wybory pokarmowe? - sprawdzają to naukowcy z Poznania

Czy osoby, które lepiej wyczuwają tzw. smak tłusty, wybierają więcej czy mniej produktów wysokotłuszczowych? I jak to wpływa na ich zdrowie? Badają to naukowcy z Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Laboratorium Molekularnych Badań nad...

12:01 16 SIE 20187

W warszawskiej SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Wartość projektu wynosi ponad 100 mln...

10:55 01 SIE 20180

Innowacyjna tablica edukacyjna nt. zdrowego stylu życia dla osób niewidomych

Innowacyjną tablicę edukacyjną, przedstawiającą informacje dotyczące zdrowego stylu życia w sposób czytelny dla osób niewidomych i słabo widzących, opracował zespół specjalistów z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tablicę „Piramida Zdrowego Stylu Życia” opracowano w formie reliefowej. Umożliwia to...

09:44 15 MAJ 20185

Naukowcy UŚ zbadają wpływ paliwa do grilla na zdrowie

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach sprawdzą, jaki wpływ na nasze zdrowie mają paliwa i podpałki używane w urządzeniach do grillowania – podała w środę uczelnia. Lekarze zwracają uwagę, że grillowana żywność może być niebezpieczna dla naszego zdrowia m.in. ze względu na związki...

09:47 11 STY 20183

Instytut Żywności i Żywienia przygotował dla dzieci aplikację o zdrowym żywieniu

Instytut Żywności i Żywienia przygotował bezpłatną grę na smartfony – Zdrowie, dzięki której dzieci poprzez zabawę nauczą się zasad zdrowego żywienia. Bezpłatna gra na smartfony z systemem Android jest adresowana do dzieci i młodzieży. Dzięki grze możemy utworzyć swoje własne miasto – postawić...

08:47 19 GRU 20170

Debata w NIK o dodatkach do żywności

Czy powszechnie wykorzystywane przez producentów dodatki do żywności pozostają bez wpływu na zdrowie konsumentów? Czy istnieje w Polsce sprawny nadzór nad tymi substancjami? NIK przygotowuje kontrolę, która ma przekazać opinii publicznej odpowiedź na te pytania. Poprzedziła ją debata ekspertów, w...

11:12 13 GRU 20175

Połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi...

11:02 26 PAŹ 20172

Powstał pierwszy w Polsce dokument określający wytyczne żywieniowe w różnych chorobach neurologicznych

Interdyscyplinarna grupa ekspertów stworzyła dokument, który w szerokim zakresie przedstawia wskazania żywieniowe dla pacjentów z chorobami neurologicznymi. Zostały w nim zebrane m.in. kryteria diagnostyczne rozpoznawania niedożywienia, etapy prawidłowego leczenia oraz sposoby wyboru drogi leczenia...

11:07 22 WRZ 20170

Ekspert: żywienie medyczne pomaga chorym na Alzheimera

Żywienie medyczne, wspierające pracę mózgu, może poprawić funkcjonowanie chorych na Alzheimera – przypomniała neuropsycholog dr Anna Barczak z okazji Światowego Dnia Choroby Alzheimera (21 września). Ważne jest jednak, by zacząć stosować je wcześnie. Dr Anna Barczak z Instytutu Medycyny...