Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2019-08-24 01:51:43

Tagi: żywienie

Spożywanie żywności przetworzonej sprawia, że jemy więcej i tyjemy
13:17 27 MAJ 20195

Spożywanie żywności przetworzonej sprawia, że jemy więcej i tyjemy

Przełomowe badanie pozwoliło ustalić, że żywność przetworzona odpowiada za przejadanie i przyrost masy ciała. Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że wysokoprzetworzone środki spożywcze, czyli takie, które w procesie produkcji są znacząco zmieniane poprzez dodanie do nich mnóstwa cukru, tłuszczu,...

08:30 19 MAJ 20190

Innowacja w żywieniu niemowląt: mleko modyfikowane coraz bardziej podobne do mleka matki

Dzięki osiągnięciom naukowym, produkowane obecnie mleko modyfikowane dla niemowląt zawiera naturalne substancje wspierające rozwój i zdrowie dziecka. Nowym, innowacyjnym składnikiem mleka modyfikowanego jest tzw. struktura MFGM, która stymuluje prawidłowy rozwój mózgu oraz wzmacnia odporność...

14:11 21 LUT 20190

Spożywanie smażonych potraw jest powiązane z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci wśród starszych kobiet

Regularne spożywanie smażonych potraw wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny lub z przyczyn kardiologicznych u kobiet po menopauzie. Pokarmy takie jak smażony kurczak, smażone ryby / skorupiaki wiązały się z większym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca, szczególnie wśród...

13:11 13 LIS 20186

Badanie 470 tysięcy Europejczyków udowodniło, że zdrowe jedzenie zmniejsza ryzyko raka

Naukowcy z Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (Institut national de la santé et de la recherche médicale – INSERM) oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), na łamach pisma „PLOS Medicine” opublikowali wyniki projektu, w ramach którego sprawdzali...

14:05 29 PAŹ 20180

Jak wrażliwość sensoryczna wypływa na wybory pokarmowe? - sprawdzają to naukowcy z Poznania

Czy osoby, które lepiej wyczuwają tzw. smak tłusty, wybierają więcej czy mniej produktów wysokotłuszczowych? I jak to wpływa na ich zdrowie? Badają to naukowcy z Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Laboratorium Molekularnych Badań nad...

12:01 16 SIE 20187

W warszawskiej SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Wartość projektu wynosi ponad 100 mln...

10:55 01 SIE 20180

Innowacyjna tablica edukacyjna nt. zdrowego stylu życia dla osób niewidomych

Innowacyjną tablicę edukacyjną, przedstawiającą informacje dotyczące zdrowego stylu życia w sposób czytelny dla osób niewidomych i słabo widzących, opracował zespół specjalistów z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tablicę „Piramida Zdrowego Stylu Życia” opracowano w formie reliefowej. Umożliwia to...

09:44 15 MAJ 20185

Naukowcy UŚ zbadają wpływ paliwa do grilla na zdrowie

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach sprawdzą, jaki wpływ na nasze zdrowie mają paliwa i podpałki używane w urządzeniach do grillowania – podała w środę uczelnia. Lekarze zwracają uwagę, że grillowana żywność może być niebezpieczna dla naszego zdrowia m.in. ze względu na związki...

09:47 11 STY 20185

Instytut Żywności i Żywienia przygotował dla dzieci aplikację o zdrowym żywieniu

Instytut Żywności i Żywienia przygotował bezpłatną grę na smartfony – Zdrowie, dzięki której dzieci poprzez zabawę nauczą się zasad zdrowego żywienia. Bezpłatna gra na smartfony z systemem Android jest adresowana do dzieci i młodzieży. Dzięki grze możemy utworzyć swoje własne miasto – postawić...

08:47 19 GRU 20170

Debata w NIK o dodatkach do żywności

Czy powszechnie wykorzystywane przez producentów dodatki do żywności pozostają bez wpływu na zdrowie konsumentów? Czy istnieje w Polsce sprawny nadzór nad tymi substancjami? NIK przygotowuje kontrolę, która ma przekazać opinii publicznej odpowiedź na te pytania. Poprzedziła ją debata ekspertów, w...