Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2020-09-28 01:54:01

Tagi: żywienie

Rekomendacje spożycia mięsa w aspekcie prewencji wybranych chorób dietozależnych [AKTUALIZACJA]
20:23 16 CZE 20200

Rekomendacje spożycia mięsa w aspekcie prewencji wybranych chorób dietozależnych [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 16 kwietnia 2020r. Mięso jest istotnym składnikiem diety człowieka, dlatego jego obecność uwzględniono w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dedykowanej dzieciom, osobom dorosłym oraz osobom starszym[1]. Niniejszy artykuł prezentuje określone rekomendacje dotyczące...

12:57 21 MAJ 20200

Wspomaganie odporności organizmu dietą [AKTUALIZACJA]

Data publikacji: 15 kwietnia 2020r. Prawidłowo działający układ odpornościowy jest odpowiedzialny za zwalczanie patogenów chorobotwórczych. O ile w przypadku infekcji bakteryjnych układ immunologiczny może liczyć na dodatkowe wsparcie w postaci podanych antybiotyków, tak w przypadku chorób...

12:06 02 KWI 20200

Postaw na indyka

Mięso w diecie człowieka zajmuje ważne miejsce. Eksperci rekomendują jego obecność w jadłospisie niezależnie od wieku, co potwierdza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaktualizowana niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. Jej autorzy umieszczają mięso obok ryb, jaj i roślin...

13:17 27 MAJ 20196

Spożywanie żywności przetworzonej sprawia, że jemy więcej i tyjemy

Przełomowe badanie pozwoliło ustalić, że żywność przetworzona odpowiada za przejadanie i przyrost masy ciała. Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że wysokoprzetworzone środki spożywcze, czyli takie, które w procesie produkcji są znacząco zmieniane poprzez dodanie do nich mnóstwa cukru, tłuszczu,...

08:30 19 MAJ 20190

Innowacja w żywieniu niemowląt: mleko modyfikowane coraz bardziej podobne do mleka matki

Dzięki osiągnięciom naukowym, produkowane obecnie mleko modyfikowane dla niemowląt zawiera naturalne substancje wspierające rozwój i zdrowie dziecka. Nowym, innowacyjnym składnikiem mleka modyfikowanego jest tzw. struktura MFGM, która stymuluje prawidłowy rozwój mózgu oraz wzmacnia odporność...

14:11 21 LUT 20190

Spożywanie smażonych potraw jest powiązane z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci wśród starszych kobiet

Regularne spożywanie smażonych potraw wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny lub z przyczyn kardiologicznych u kobiet po menopauzie. Pokarmy takie jak smażony kurczak, smażone ryby / skorupiaki wiązały się z większym ryzykiem zgonu z powodu choroby serca, szczególnie wśród...

13:11 13 LIS 20187

Badanie 470 tysięcy Europejczyków udowodniło, że zdrowe jedzenie zmniejsza ryzyko raka

Naukowcy z Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (Institut national de la santé et de la recherche médicale – INSERM) oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), na łamach pisma „PLOS Medicine” opublikowali wyniki projektu, w ramach którego sprawdzali...

14:05 29 PAŹ 20180

Jak wrażliwość sensoryczna wypływa na wybory pokarmowe? - sprawdzają to naukowcy z Poznania

Czy osoby, które lepiej wyczuwają tzw. smak tłusty, wybierają więcej czy mniej produktów wysokotłuszczowych? I jak to wpływa na ich zdrowie? Badają to naukowcy z Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Laboratorium Molekularnych Badań nad...

12:01 16 SIE 20187

W warszawskiej SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Wartość projektu wynosi ponad 100 mln...

10:55 01 SIE 20180

Innowacyjna tablica edukacyjna nt. zdrowego stylu życia dla osób niewidomych

Innowacyjną tablicę edukacyjną, przedstawiającą informacje dotyczące zdrowego stylu życia w sposób czytelny dla osób niewidomych i słabo widzących, opracował zespół specjalistów z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tablicę „Piramida Zdrowego Stylu Życia” opracowano w formie reliefowej. Umożliwia to...