Naukowcy z UT Southwestern uchylili rąbka tajemnicy identyfikując nieznane wcześniej białko zabijające bakterie na skórze, które wymaga obecności witaminy A. Ludzie, którzy mają niewystarczającą ilość witaminy A w diecie są bardziej podatni na infekcję skóry.
Naukowcy odkryli, że jedno białko z rodziny cząsteczek rezystynowych (RELM) - RELMα - działa jak antybiotyk w celu szybkiego zabijania bakterii. Zarówno RELMα, który jest wytwarzany przez myszy, jak i odpowiednie białko ludzkiej rodziny RELM, zwane rezystyną, są stymulowane przez witaminę A.
RELMα jest pierwszym przykładem białka przeciwdrobnoustrojowego, które wymaga witaminy A w diecie do zabijania bakterii. To odkrycie daje nam ważną wskazówkę na temat tego, jak skóra chroni się przed infekcją i jak regulowana jest ochrona skóry przez dietę. Dermatolodzy w swojej praktyce stosują syntetyczną witaminę A, zwaną retinoidem do leczenia trądziku, łuszczycy i innych chorób skóry – w jaki sposób działają było od dawna tajemnicą.
Eksperymenty zespołu z ludzką tkanką i myszami ukazują niedoceniany wcześniej związek między dietą a wrodzoną odpornością skóry, co sugeruje, dlaczego pochodne witaminy A są skutecznymi metodami leczenia chorób skóry.
Oprócz identyfikacji unikalnej cechy RELMα - jej zapotrzebowania na witaminę A w celu zabicia bakterii - zespół wykazał, że myszy karmione dietą ubogą w witaminę A nie wytwarzały RELMα. Naukowcy odkryli również, że myszy pozbawione RELMα były bardziej podatne na infekcje i miały różne gatunki bakterii na skórze w porównaniu z typowymi myszami.
Główny autor badania dodał: „Biorąc pod uwagę, jak często retinoidy są używane w dermatologii, konsekwencje naszych odkryć są potencjalnie rozległe. Skóra jest ważnym łącznikiem między nami a środowiskiem i musi nas chronić przed infekcją i stanem zapalnym, dlatego naszym zadaniem jest zrozumieć w jaki sposób bakterie i mikrobiom wpływają na choroby skóry”.
Komentarze
[ z 0]