Spożywanie produktów o wysokiej zawartości witaminy D3 pomaga zachować dobrą pamięć w średnim wieku – tak przynajmniej dzieje się u szczurów – wykazali naukowcy z University of Kentucky.

Badacze przez pół roku karmili 3 grupy gryzonie pożywieniem zawierającym niski, umiarkowany lub wysoki poziom witaminy D3. Szczury poddano następnie testom sprawdzającym pamięć (musiały odnaleźć ukrytą w labiryncie platformę).

Szczury spożywające karmę najbogatszą w witaminę D3 odnajdowały platformę szybciej i używały krótszych dróg niż szczury z dwóch pozostałych grup. W mózgach tych szczurów zaobserwowano istotne zmiany w zakresie aktywności wielu genów zlokalizowanych w hipokampie, strukturze mózgu odpowiedzialnej za pamięć. Zmiany dotyczyły przede wszystkim genów biorących udział w procesie transportu neuroprzekaźników.

Nie wiadomo, czy podobne rezultaty można byłoby osiągnąć u ludzi. Wcześniejsze badania sugerują jednak, że witamina D może zapobiegać pogarszaniu się procesów poznawczych z wiekiem oraz wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, wspomagając zapamiętywanie i koncentrację.

Dobrym źródłem witaminy D są ryby (zwłaszcza łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz), tran, wątróbka, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby.



Źródło: www.medexpress.pl