Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu rozpoczęło realizację programu pilotażowego Ministerstwa Zdrowia "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta mamy”.

Celem ministerialnego programu jest podniesienie jakości żywienia pacjentek, a tym samym satysfakcji z hospitalizacji, ale także zwiększenie ich wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia oraz wyrobienie dobrych nawyków w zakresie właściwego odżywiania.

- Zdecydowaliśmy się na udział w programie, ponieważ większość wymogów, tj. m.in. przygotowywanie posiłków w oparciu o system HACCP, jadłospis opracowywany przez dietetyka oraz sporządzanie posiłków ze świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych, ich urozmaicenie i estetyczne podanie, a także edukowanie pacjentek dot. prawidłowego odżywiania spełnialiśmy jeszcze przed podpisaniem umowy na jego realizację z Narodowym Funduszem Zdrowia. Mając świadomość, że żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczniczego towarzyszącą procedurom medycznym, nigdy nie oszczędzaliśmy na żywieniu oraz edukacji na ten temat. Uczestnicy naszej Szkoły Rodzenia mogą skorzystać z wykładu dot. żywienia kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, wszystkie pacjentki wychodzące ze szpitala otrzymują szczegółowy opis dot. diety, jaką powinny stosować przez najbliższe 3-4 tygodnie, edukację w tym zakresie realizujemy również w ramach programu Opolskie dla Rodziny. Pacjentki doceniały nasze starania, gdyż w ankietach wypełnianych na zakończenie hospitalizacji, a dotyczących oceny jakości udzielnych świadczeń oraz warunków pobytu w szpitalu, jakość posiłków podawanych podczas hospitalizacji oceniały bardzo dobrze lub dobrze (90 – 95 % opinii) – powiedział Edward Puchała Dyrektor Klinicznego Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu.

>>>ZOBACZ TEŻ: Opole: Nowe łóżka w klinice ginekologii

Szpital poinformował, że jadłospis dla pacjentek placówki opracowuje dietetyk Katarzyna Kupiec, podkreślająca, że posiłki mam i dzieci przede wszystkim powinny być zdrowe.

– Zgodnie z najnowszymi wytycznymi Komitetu Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci jedynie w okresie połogu, czyli do 6 tygodnia po porodzie, można mówić o konieczności stosowania diety, gdyż w tym okresie posiłki powinny być lekkostrawne, czyli wykluczające np. warzywa strączkowe, potrawy ostre i smażone. Natomiast zarówno kobiety w ciąży, jak i karmiące piersią 6 tygodni po porodzie przede wszystkim powinny się odżywiać zdrowo. Ich posiłki powinny być zbilansowane, pełnowartościowe, panie powinny ograniczyć spożycie produktów przetworzonych, fast foodów, unikać cukrów i soli. Co ciekawe, zgodnie z w/w wytycznymi, kobiety w tym okresie mogą wypić nawet do 4 filiżanek kawy w ciągu dnia, gdyż jej odstawienie może mieć gorszy wpływ na ich i dziecka organizm, niż picie tego napoju – powiedziała Katarzyna Kupiec dietetyk w Klinicznym Centrum.

Spełniając podstawowe warunki programu Dieta Mamy pacjentkom w ciąży i w okresie poporodowym szpital zapewnia:

  • 5 posiłków dziennie (dotychczasowy jadłospis został poszerzony o drugie śniadanie oraz podwieczorek),
  • możliwość konsultacji/porad dietetyka w trakcie hospitalizacji, pełniącego dyżur dwa razy w tygodniu w każdy wtorek i czwartek w godz. 9.00-12.00 (wystarczy zadzwonić i umówić się z dietetykiem na konsultację),
  • możliwość konsultacji/porad dietetyka po zakończeniu hospitalizacji do dwóch miesięcy po porodzie (za pośrednictwem poczty elektronicznej),
  • jadłospis opracowywany przez dietetyka oraz publikowany na stronie internetowej (http://ginekologia.opole.pl/strona/wy%C5%BCywienie/2343) zawiera informację o rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej i odżywczej, sposobie obróbki oraz obecności alergenów,
  • posiłki podawane kobietom w ciąży i w okresie poporodowym są sporządzane na podstawie zaleceń zatwierdzonych przez Instytut Żywności i Żywienia (https://ncez.pl/ciaza-i-macierzynstwo).

Źródło: Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu