Jak wynika z nowych badań Harvardu TH Chan School of Public Health we współpracy z Statens Serum Institut w Kopenhadze kobiety w ciąży, które w pierwszym i drugim trymestrze ciąży miały niski poziom długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3 były znacznie bardziej narażone na przedwczesny poród w porównaniu z kobietami, które miały wyższy poziom tych kwasów tłuszczowych. Badanie sugeruje, że niskie stężenia niektórych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych - kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego (EPA + DHA) - mogą stanowić silny czynnik ryzyka przedwczesnego porodu.

"W czasie, gdy wiele kobiet w ciąży słyszy komunikaty zachęcające je do unikania spożycia ryb w całości z powodu zawartości rtęci, nasze wyniki potwierdzają duże znaczenie odpowiedniego spożycia długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w okresie ciąży. Konsumenci powinni zapoznać się z wytycznymi wydanymi w zeszłym roku przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków i Agencję Ochrony Środowiska, aby dokonywać świadomych wyborów dotyczących najlepszych rodzajów ryb do spożycia i tych, które kobiety powinny uniknięcia w czasie ciąży ", powiedział główny autor Sjurdur F. Olsen.

Poród przedwczesne jest główną przyczyną śmierci noworodków i wiąże się z niedoborami poznawczymi i problemami kardiometabolicznymi w późniejszym życiu wśród osób, które przeżyły. Przez dziesięciolecia wysunięto hipotezę, że wysokie spożycie EPA + DHA, które występuje w rybach zimnolubnych, takich jak makrela atlantycka, sardela, łosoś i tuńczyk, a także w mniej tłustych gatunkach, takich jak dorsz i plamiak może zmniejszyć ryzyko przedwczesny poród. Chociaż niektóre badania potwierdziły tę hipotezę, wyniki badań były niespójne.

W ramach ogólnokrajowego badania naukowcy przeanalizowali dane z duńskiej kohorty, w którym wzięło udział 96 000 dzieci w Danii. Analizowali próbki krwi od 376 kobiet, które urodziły przedwcześnie (przed 34 tygodniem ciąży) w latach 1996-2003 oraz 348 kobiet, które urodziły dziecko w terminie. Wszystkie kobiety oddały próbki krwi podczas pierwszego i drugiego trymestru ciąży.

Analiza próbek krwi wykazała, że kobiety, które charakteryzowały się najniższym poziomem EPA + DHA w surowicy - czyli poziomem EPA + DHA wynoszącym 1,6% lub mniejszym całkowitym poziomem kwasów tłuszczowych w osoczu - miały 10-krotnie większe ryzyko przedwczesnego porodu niż kobiety w trzech najwyższych kwantylach, których poziom EPA + DHA wynosił 1,8% lub więcej. Kobiety w drugim najniższym kwantylu posiadały 2,7 razy większe ryzyko niż kobiety w trzech najwyższych kwantylach.

Odkrycia sugerują, że u kobiet w ciąży z niskim poziomem EPA + DHA spożywanie większej ilości ryb lub suplementacja oleju z ryb może potencjalnie zmniejszyć ryzyko porodu przedwczesnego. Autorzy ostrzegają jednak, że szerokie uogólnienia dotyczące wyników badania mogą być ograniczone ze względu na fakt, że przeprowadzono je w Dani, gdzie współczynnik urodzeń przedwczesnych jest niski i twierdzą, że wyniki powinny być ponownie zweryfikowane w innych populacjach. Ostrzegają również, że rezultaty badania mogą nie odzwierciedlać jedynie zmiany w diecie, gdyż zróżnicowanie podstawowych czynników genetycznych również może odgrywać pewną rolę.

Wyniki tego badania z pewnością sugerują, że ocena EPA + DHA w osoczu u kobiet może być w przyszłości wykorzystywana do przewidywania ryzyka przedwczesnego porodu u kobiet.

"Przedwczesne porody generują ogromne koszty zdrowotne, ekonomiczne i emocjonalne. Nasze wyniki są zgodne z wynikami większości randomizowanych badań o długołańcuchowych kwasach tłuszczowych omega-3 w ciąży i potwierdzają znaczenie odpowiedniego ich spożycia w czasie ciąży poprzez przyjmowanie ryb lub suplementów, aby zapobiec wczesnemu porodowi ", dodają naukowcy.

Źródło: sciencedaily.com