Jak dieta śródziemnomorska obniża ciśnienie krwi?
Naukowcy z King’s College London wiedzą już, dlaczego dieta śródziemnomorska sprzyja walce z nadciśnieniem. Wszystko za sprawą odpowiedniego połączenia określonych składników, które skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi w organizmie. O jakie składniki chodzi?
Praktykowane w diecie śródziemnomorskiej łączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w oliwie, orzechach, czy awokado z warzywami bogatymi w azotyny i azotany (szpinak, seler, marchewka) powoduje powstanie kwasów tłuszczowych z grupą azotową (ang. nitro fatty acids), które hamują działanie hydrolazy epoksydowej – enzymu regulującego ciśnienie krwi.
Badacze przetestowali wpływ niniejszej diety na myszach. Genetycznie zmodyfikowane gryzonie, które były odporne na hamowanie aktywności hydrolazy epoksydowej, utrzymywały wysokie ciśnienie krwi, pomimo karmienia kwasami tłuszczowymi z grupą azotową. Tymczasem normalne myszy reagowały w tym przypadku obniżeniem ciśnienia.
Źródło: www.medexpress.pl
Komentarze
[ z 1]
Oprócz szpinaku (również kapustne, kilka przykładów[url="http://szuper.net/twoja-uroda/co-jesc-aby-schudnac-10-produktow-zywieniowych-na-odchudzanie/"] produktów żywieniowych[/url]) również inne zielone warzywa obniżają wyraźnie ciśnienie krwi i mają wpływ na metabolizm :)