Jak dieta śródziemnomorska obniża ciśnienie krwi?

 


Naukowcy z King’s College London wiedzą już, dlaczego dieta śródziemnomorska sprzyja walce z nadciśnieniem. Wszystko za sprawą odpowiedniego połączenia określonych składników, które skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi w organizmie. O jakie składniki chodzi?

Praktykowane w diecie śródziemnomorskiej łączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w oliwie, orzechach, czy awokado z warzywami bogatymi w azotyny i azotany (szpinak, seler, marchewka) powoduje powstanie kwasów tłuszczowych z grupą azotową (ang. nitro fatty acids), które hamują działanie hydrolazy epoksydowej – enzymu regulującego ciśnienie krwi.

Badacze przetestowali wpływ niniejszej diety na myszach. Genetycznie zmodyfikowane gryzonie, które były odporne na hamowanie aktywności hydrolazy epoksydowej, utrzymywały wysokie ciśnienie krwi, pomimo karmienia kwasami tłuszczowymi z grupą azotową. Tymczasem normalne myszy reagowały w tym przypadku obniżeniem ciśnienia.


Źródło: www.medexpress.pl