Autorzy badania podkreślają, że nawet gdy ktoś jest oporny na sól, obserwuje się negatywny wpływ sodu na wiele narządów i tkanek.
W naczyniach sód ogranicza działanie śródbłonka, którego komórki pośredniczą m.in. w koagulacji czy adhezji płytek. Podwyższony poziom sodu w diecie może poza tym zwiększyć sztywność tętnic.
Duża ilość sodu w diecie może również prowadzić do powiększenia lewej komory serca albo rozrost tkanki mięśniowej, która tworzy jej główną ścianę.
W przypadku nerek dochodzi natomiast do osłabienia funkcji filtracyjnej, którą można zaobserwować przy minimalnym podniesieniu ciśnienia tętniczego.
Chronicznie podniesiony poziom sodu w diecie może też uczulić neurony układu sympatycznego w mózgu i doprowadzić do silniejszej odpowiedzi na szeroką gamę bodźców.
Więcej: pulsmedycyny.pl / kopalniawiedzy.pl
Komentarze
[ z 0]