Wysokie spożycie soli powiązane jest ze zwiększonym ciśnieniem krwi i większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak według nowych badań, niskie spożycie soli może być równie szkodliwe.

Badanie, opublikowane w The Lancet, wykazało, że niskie spożycie soli (lub sodu) może zwiększać ryzyko zawału serca, udaru i śmierci, w porównaniu z przeciętnym spożyciem soli.

Główny autor Andrew Mente z Michael G. DeGroote School of Medicine na McMaster University w Kanadzie i jego współpracownicy twierdzą, że wyniki ich badań wskazują, że spożycie soli powinny zmniejszać tylko osoby z wysokim ciśnieniem krwi (nadciśnieniem), spożywające sól w dużych ilościach.

Co więcej, badacze sugerują, że aktualne rekomendacje dotyczące dziennego spożycia soli mogą zalecać zbyt niskie dawki. Amerykańskie Wytyczne Żywieniowe zalecają spożywanie mniej niż 2.300 miligramów sodu dziennie, co odpowiada jednej łyżeczce soli. Jednakże, jak ujawniło wydane na początku tego roku sprawozdanie Centers for Disease Control and Prevention (CDC), około 90 procent Amerykanów spożywa sól w dawkach przewyższających zalecany limit.

Powszechnie uznaje się, że zbyt duża ilość soli w diecie może prowadzić do nadciśnienia, zwiększając ryzyko zawału serca, udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych. Tylko czy ograniczenie spożycia soli do poziomu zalecanego przez aktualne wytyczne naprawdę zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób? Mente i współpracownicy postanowili znaleźć odpowiedź na to pytanie.


Ryzyko wynikające z dużego spożycia soli tylko u osób z nadciśnieniem
Zespół przeanalizował dane ponad 130.000 osób pochodzących z 49 różnych krajów. Badano wpływ dziennego spożycie sodu na ryzyko sercowo-naczyniowe wśród osób z nadciśnieniem i bez nadciśnienia. W porównaniu z osobami spożywających przeciętne ilości sodu, odsetek zawałów serca, udarów i śmiertelność były wyższe u osób, które spożywały jego niskie ilości, niezależnie o tego czy chorowały one na nadciśnienie. Co interesujące, niskie spożycie sodu zostało w tym badaniu zdefiniowane jako spożycie mniej niż 3.000 miligramów dziennie, co przekracza ilość zalecaną przez aktualne wytyczne w Stanach Zjednoczonych. Co więcej, badacze zauważyli, że ryzyko wynikające z dużego spożycia soli – definiowanego jako powyżej 6.000 miligramów na dobę – wydaje się dotyczyć tylko osób z wysokim ciśnieniem krwi. Mente uważa, że odkrycia zespołu są „niesamowicie istotne” dla osób chorujących na nadciśnienie.


"Chociaż nasze wyniki podkreślają wagę obniżenia zbyt dużego spożycia soli u osób z nadciśnieniem, nie przemawiają za potrzebą redukowania ilości do niskich dawek.Nasze odkrycie jest bardzo istotne, ponieważ pokazuje, że obniżenie spożycia sodu jest najbardziej istotne u osób z nadciśnieniem, stosujących również dietę ze zbyt dużą ilością sodu.”


Badanie kwestionuje aktualne zalecenia spożycia soli
W oparciu o wyniki swoich badań, Mente wskazuje, że zalecenia odnośnie zmniejszenia spożycia soli powinny być kierowane do tych pacjentów z nadciśnieniem, u których spożycie soli jest wysokie. Co więcej, według zespołu wyniki wskazują, że aktualne wytyczne dotyczące spożycia soli mogą zalecać zbyt niskie dawki. "Badanie to przyczynia się pogłębienia naszej świadomości odnośnie związku pomiędzy spożyciem soli a zdrowiem i poddaje w wątpliwość zasadność aktualnych wytycznych, zalecających niskie spożycie sodu dla całej populacji", twierdzi współautor badania Martin O'Donnell z McMaster University and the National University z Ireland Galway. "Podejście zalecające spożywanie soli w umiarkowanej ilości, skupiające się szczególnie na osobach z nadciśnieniem, wydaje się być bardziej zgodne z aktualnymi dowodami.”


źródło: medicalnewstoday.com