Według nowego badania, dzieci urodzone przez matki, które miały niedobór witaminy B12 w czasie ciąży mogą być bardziej narażone na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych.

Starszy autor badania dr Ponusammy Saravanan, z University of Warwick Medical School w Wielkiej Brytanii oraz i jego współpracownicy zaprezentowali swoje wstępne ustalenia na tegorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologii w Wielkiej Brytanii.

Według National Institutes of Health, witamina B12 wspomaga szereg funkcji organizmu, w tym tworzenie czerwonych komórek krwi, syntezę DNA i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zalecane dzienne spożycie witaminy B12 dla osób w wieku 14 lat i starszych wynosi 2,4 mikrograma, nieznacznie wzrasta do 2,6 mikrogramów dla kobiet w ciąży i 2,8 mikrograma podczas karmienia piersią.

Dr Saravanan i współpracownicy mówią, że wcześniejsze badania wykazały, że kobiety z niskim poziomem witaminy B12 w czasie ciąży są bardziej narażone na wyższy wskaźnik masy ciała (body mass index -BMI) i mają dzieci o niskiej masie urodzeniowej z wysokim poziomem cholesterolu. Ponadto badania wykazały, że dzieci te mają większą oporność na insulinę w okresie dzieciństwa, podnosząc ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Niedobór witaminy B12 u kobiet w ciąży może zmienić poziom leptyny u potomstwa
Dr Saravanan i jego zespół rozpoczęli badania w celu ustalenia, czy te wcześniejsze obserwacje mogą być związane z leptyną, hormonem produkowanym przez komórki tłuszczowe. Często określana jako „hormon sytości"- leptyna mówi nam, kiedy nadszedł czas, aby przestać jeść.

Badania wykazały, że nadwaga u danej osoby może spowodować wzrost poziomu leptyny w odpowiedzi na przyjmowanie pokarmu. Może to powodować oporność na leptynę, co może z kolei prowadzić do dalszego przejadania się, przybierania na wadze oraz oporności na insulinę, co zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Do swoich badań, naukowcy przeanalizowali 91 próbek krwi pobranych od matek i ich potomstwa w momencie porodu, w celu określenia poziomu witaminy B12. Dodatkowo analizowano 42 próbki tkanki tłuszczowej od matki i noworodka i 83 próbki tkanki łożyskowej.

Naukowcy odkryli, że dzieci urodzone przez matki z niedoborem witaminy B12 - zdefiniowanego jako mniej niż 150 pikomoli na litr - były bardziej narażone na wyższe niż normalne poziomy leptyny, co może podnieść ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych.

Zespół przypuszcza, że niedobór witaminy B12 w ciąży może mieć wpływ na programowanie genu leptyny, zmieniając produkcję hormonu podczas rozwoju płodowego.

„Substancje odżywcze dostarczane przez matkę mogą trwale programować zdrowia dziecka. Wiemy, że dzieci rodzone przez niedożywione lub „zbyt dobrze” odżywione matki, są narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, ale także widzimy, że niedobór B12 u matki może mieć wpływ na metabolizm tłuszczów i przyczyniać się do tego samego ryzyka. Dlatego zdecydowaliśmy się na zbadanie leptyny, hormonu komórek tłuszczowych", dodaje dr Ponusammy Saravanan.

Obecnie naukowcy nie są w stanie wskazać dokładnych mechanizmów, przez które niedobór witaminy B12 u matki zwiększa poziom leptyny u potomstwa, ale mają na to kilka teorii. „Zarówno niski poziom witaminy B12 napędza akumulację tłuszczu u płodu, a to prowadzi do wzrostu leptyny, ale także niski poziom witaminy B12 rzeczywiście powoduje zmiany chemiczne w łożyskowych genach, które odpowiadają za produkcję leptyny, aby wytwarzać więcej tego hormonu", mówi współautor badania dr Adaikala Antonysunil, także z University of Warwick.

„Jako, że witamina B12 bierze udział w reakcjach metylacji w organizmie, które mogą mieć wpływ, na to, że geny są włączane i wyłączane, podejrzewamy, że w tym wypadku może mieć miejsce ta druga jej funkcja," dodaje.

W dalszych badaniach, naukowcy mają nadzieję, uda się udowodnić, że ich podejrzenia są faktem. Jeśli ich wyniki zostaną potwierdzone, zespół twierdzi, że obecne zalecenia dotyczące witaminy B12 w czasie ciąży może będą musiały być zweryfikowane.

Źródło: medicalnewstoday.com