WskazaniaMleko następne dla niemowląt powyżej 6 m-ca życia.DawkowanieO ile lekarz nie zaleci inaczej: niemowlęta od 7 m-ca życia: podawać 3 porcje mleka/dobę; 1 porcję uzyskuje się poprzez zmieszanie 210 ml wody i 7 płaskich miarek prosz. Podane wartości należy traktować orientacyjnie. Dostosuj wielkość i ilość porcji do potrzeb swojego maluszka. Sposób przygotowania produktu. Przygotowanie mleka rozpocznij od dokładnego umycia rąk i wyparzenia miarki. Wygotuj butelkę i smoczek w wodzie przez około 10 minut lub wysterylizuj w sterylizatorze. Gotuj wodę pitną przez 5 minut i odczekaj, aż ostygnie do temperatury około 40°C. Wlej do butelki wskazaną w tabeli karmienia ilość przegotowanej wody i wsyp odpowiednią ilość nieubitych, płaskich miarek proszku. Przestrzegaj wartości podanych w tabeli żywienia na opakowaniu. Proszek odmierzaj wyłącznie załączoną, oryginalną miarką. Zakręć butelkę i energicznie nią potrząsaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku w wodzie. Przed podaniem mleka dziecku, sprawdź jego temperaturę, wytrząsając kilka kropel na wewnętrzną stronę przegubu swojej dłoni. Umyj butelkę i smoczek zaraz po skończonym posiłku.
Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożnościKarmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia niemowląt. Produkt jest przeznaczony dla niemowląt powyżej 6 m-ca życia. Powinno stanowić tylko część urozmaiconej diety maluszka. Nie może być stosowane jako substytut mleka matki przez pierwsze 6 m-cy życia dziecka. Decyzję dotyczącą rozpoczęcia wprowadzania pokarmów uzupełniających, w szczególności poniżej 6 m-ca życia dziecka, należy podjąć w porozumieniu z lekarzem, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb niemowlęcia. Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Niewłaściwe przygotowanie i przechowywanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka. Nieprzegotowana woda, niewygotowana butelka lub nieprawidłowe przygotowane mleko może zaszkodzić Twojemu dziecku. Przygotowując mleko, zawsze postępuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Produkt sporządzaj bezpośrednio przed posiłkiem i zużyj w ciągu 2 h od przygotowania. Nie przechowuj resztek mleka, których dziecko nie dojadło. Po skończonym posiłku wylej niewypite mleko. Zawsze przytrzymuj dziecko podczas karmienia. Dziecko pozostawione bez opieki może się zakrztusić. Zwróć uwagę na prawidłową higienę pierwszych ząbków dziecka, szczególnie przed snem. Po skończonym posiłku nie pozwól, by dziecko ssało smoczek z mlekiem. Nie podgrzewaj mleka w mikrofalówce ze względu na ryzyko oparzenia. Opakowanie przed i po otwarciu przechowuj w temperaturze poniżej 25°C, w suchym miejscu. Nie przechowuj w lodówce. Po każdym użyciu szczelnie zamknij foliową torebkę. Zawartość opakowania nadaje się do użycia przez 1 m-c od pierwszego otwarcia. Nie zaleca się przesypywania mleka do innych pojemników. Tekturowe pudełko powinno być wyrzucone dopiero po wykorzystaniu zawartości ze względu na umieszczone na nim ważne informacje.DziałanieProdukt z dodatkiem kleiku ryżowego zostało opracowane z myślą o niemowlętach powyżej 6 m-ca życia. Jest odpowiednie do podawania w trakcie rozszerzania diety dziecka, której podstawą jest mleko kobiece lub modyfikowane. Może być także stosowane w czasie odstawiania malucha od piersi oraz po zakończeniu karmienia, a także do dokarmiania, o ile zaistnieje taka potrzeba.Skład100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,2 g tłuszcz (w tym: 1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: 437 mg kwas linolowy (LA), 52,4 mg kwas alfa-linolenowy (ALA), 1,2 mg kwas arachidonowy (ARA), 17 mg kwas dokozaheksaenowy (DHA), 3,6 g kwas eikozapentaenowy (EPA)), 8,3 g węglowodany (w tym: 6,5 g cukry, 6,3 g laktoza), 0,3 g błonnik (w tym: 0,24 g galaktooligosacharydy, 0,04 g fruktooligosacharydy), 1,4 gbiałko; 59 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 1,3 mg wit E, 4,3 µg wit. K, 9,5 mg wit. C, 0,12 mg tiamina, 0,14 mg ryboflawina, 0,47 mg niacyna, 0,057 wit. B6, 7,5 µg kwas foliowy, 0,19 µg wit. B12, 1,9 µg biotyna, 0,51 mg kwas pantotenow, 23 mg sód, 72 mg potas, 52 mg chlorek, 69 mg wapń, 50 mg fosfor, 6,8 mg magnez, 1 mg żelazo, 0,52 mg cynk, 0,055 mg miedź, 0,011 mg mangan, 0,01 mg fluorek, 3,1 µg selen, 13 µg jod; 0,1 g pozostałe GOS; wartość energetyczna: 285 kJ/68 kcal.
Komentarze
[ z 0]