Niedawno Agencja Żywności i Leków, FDA (ang. Food and Drug Administration) ustaliła dozwolony limit arsenu w produktach spożywczych. Zaproponowana norma dla tego pierwiastka dotyczyła gównie ryżu i jego przetworów, przeznaczonych zwłaszcza dla niemowląt i dzieci.

Arsen jest pierwiastkiem chemicznym z grupy azotowców. W 2009 roku Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że codzienne spożywanie od 0.3 do 8.0 µg arsenu na kilogram wagi ciała grozi rakiem płuc, skóry albo pęcherza. FDA przeprowadziła wiele badań mających na celu ustalenie maksymalnej dopuszczalnej zawartości nieorganicznego arsenu w pożywieniu. Według tych norm dopuszczalna zawartość arsenu w produktach ryżowych przeznaczonych dla dzieci będzie wynosiła 100 ppb.

Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że już większość przetworów ryżowych obecnych na rynku przeznaczonych dla niemowląt i dzieci (około 80%) spełnia rekomendacje dotyczące zawartości arsenu.


Problem zawartości arsenu w żywności analizowany jest od wielu lat. Amerykańska FDA ustaliła dotychczas poziom nieorganicznego arsenu w wodzie pitnej oraz soku jabłkowym. Był to wynik kilkunastomiesięcznych nacisków ze strony organizacji konsumenckich oraz rodziców, którzy podają swoim dzieciom sok.

Jeśli nowa propozycja wejdzie w życie będzie to pierwszy norma dotycząca arsenu w żywności.

FDA