Naukowcy twierdzą, że chociaż niedobór folianu jest zły dla rozwijającego się płodu, nadmierne jego ilości mogą być również szkodliwe. Kobiety, które planują zajście w ciążę są poinformowane, że potrzebują suplementacji kwasu foliowego, aby zapewnić prawidłowy rozwój neurologiczny swojemu dziecku. Natomiast nowe badania wskazują, że istnieje duże ryzyko nadmiernego jego spożycia. Jeśli nowo upieczona mama ma bardzo wysoki poziom folianu po urodzeniu swojego dziecka - ponad czterokrotnie, co uznaje się za odpowiednie - istnieje podwojone ryzyko rozwinięcia zaburzenia ze spektrum autyzmu u jej dziecka.
Bardzo wysoki poziom witaminy B12 u matek jest również potencjalnie szkodliwy i zwiększa ryzyko rozwinięcia zaburzenia ASD. Jeśli oba poziomy są bardzo wysokie to ryzyko, że u dziecka wystąpi ASD zwiększy się aż 17,6 razy.
"Odpowiednia suplementacja stanowi ochronę przed wadami wrodzonymi u noworodków. Od dawna wiadomo, że niedobór kwasu foliowego podczas ciąży jest szkodliwy dla rozwoju dziecka, ale od teraz również wiemy, że jego nadmierna ilość może również powodować szkody. Musimy dążyć do optymalnego poziomu tego ważnego składnika odżywczego", alarmują naukowcy.
W badaniu naukowcy analizowali dane pochodzące z 1391 par matek i ich dzieci. Poziom folianu i witaminy B12 we krwi był badany u kobiet w ciągu pierwszych 1-3 dni po porodzie w latach 1998 i 2013, a następnie obserwowano ich dzieci przez kilka lat. Naukowcy odkryli, że jedna na dziesięć kobiet miała nadmiar folianu (ponad 59 nmol/ l), a sześć procent kobiet miała nadmiar witaminy B12 (ponad 600 picomoli/l).
Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że poziom pomiędzy 13,5 a 45,3 nmol/litr jest odpowiednią ilością folanu dla kobiety w pierwszym trymestrze ciąży. W przeciwieństwie do folianu, nie ma ustalonych progów dotyczących odpowiedniego poziomu witaminy B12.
Znaczna większość matek w badaniu zgłaszała przyjmowanie multiwitamin - w tym kwasu foliowego i witaminy B12 - w okresie ciąży. Ale naukowcy nie wiedzą dokładnie, dlaczego niektóre kobiety miały tak wysoki poziom we krwi. Być może spożywano go zbyt dużo wraz z wzbogacaną żywnością lub przyjmowano zbyt dużo suplementów. Naukowcy podejrzewają również, że niektóre kobiety są genetycznie predysponowane do wchłaniania większych ilości folianu lub metabolizowania go wolniej, co prowadzi do jego nadmiaru.
Potrzebne są dalsze badania, aby stwierdzić ile ta naprawdę kwasu foliowego kobieta powinna przyjmować w okresie ciąży, aby osiągnąć optymalny poziom folianów we krwi. Dotychczas sądzono, że nadmiar suplementów witaminowych nie jest szkodliwy, jednakże taka teza może nie być słuszna w przypadku kwasu foliowego i witaminy B12.
Źródło: sciencedaily.com
Komentarze
[ z 0]