Naukowcy z Pennsylvania State University zbadali wpływ diety wzbogaconej w orzechy pistacjowe na reakcję tętnic na stresujące sytuacje u 30 osób z cukrzycą typu 2. w wieku 40-74 lat. Do jakich wniosków doszli?
Przez pierwsze 2 tygodnie wszyscy badani stosowali typową amerykańską dietę, zawierającą 36 proc. tłuszczów, w tym 12 proc. nasyconych. Następnie podzielono ich na dwie grupy. Jedna przez 4 tygodnie była na diecie niskotłuszczowej, która zawiera 27 proc. tłuszczów, w tym 7 proc. nasyconych. Druga grupa przeszła na dietę, w ramach której trzeba było codziennie zjadać dwie porcje (łącznie ok. 90 g) orzechów pistacjowych – jedną soloną, a drugą nie. Tłuszcze stanowiły tu 33 proc. składników odżywczych (w tym 7 proc. tłuszcze nasycone), a pistacje były źródłem aż 20 proc. związków tłuszczowych.
Obie diety miały jednak identyczną kaloryczność. Pistacje są wprawdzie bogate w tłuszcz, ale jest to tłuszcz korzystny dla zdrowia, a poza tym zawierają błonnik, potas oraz przeciwutleniacze, które neutralizują w organizmie wolne rodniki.
Okazało się, że po 4 tygodniach diety wzbogaconej w orzechy pistacjowe tętnice mniej się zwężały pod wpływem stresu niż po diecie niskotłuszczowej. Wiąże się to z mniejszym obciążeniem serca, które może dzięki temu pracować wolniej.
Laboratoryjne pomiary ciśnienia krwi nie wykazały żadnych różnic związanych z dietą. Jednak na podstawie pomiarów dokonywanych 24 godziny na dobę, tj. w trakcie codziennych czynności pacjentów, stwierdzono, że po diecie pistacjowej skurczowe ciśnienie krwi było niższe średnio o 3,5 mm Hg, a podczas snu niższe blisko o 6 mm Hg, w porównaniu z dietą niskotłuszczową. Taki spadek oznacza mniejsze obciążenie mięśnia sercowego.
Badacze odnotowali też, że regularne jedzenie orzechów pistacjowych poprawia aktywność nerwu błędnego, kontrolującego pracę serca. W przebiegu cukrzycy może dochodzić do uszkodzenia tego nerwu.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że spożywanie orzechów pistacjowych przez chorych na cukrzycę może przyczyniać się do obniżenia u nich ryzyka choroby serca. Jest to o tyle istotne, że schorzenia układu sercowo-naczyniowego rozwijają się znacznie częściej w tej populacji chorych i są przyczyną aż dwóch trzecich zgonów osób cierpiących na cukrzycę.
Źródło: www.medexpress.pl
Komentarze
[ z 6]
Nie wiem na ile można wierzyć informacją dotyczącym pozytywnych skutków zdrowotnych wynikających ze spożywania różnego rodzaju produktów spożywczych. Oczywiście być może wartościowe składniki odżywcze jakich dostarcza się organizmowi wraz ze spożywaniem pistacji pomagają w zwalczaniu czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy typu drugiego. Ale samo włączenie tych orzechów do diety nie pomoże w zniwelowaniu ryzyka jeśli nie będzie się przestrzegało zasad zdrowego trybu życia, a także odpowiedniej diety pełnej pełnowartościowych węglowodanów złożonych, protein i niskonienasyconych tłuszczów takich jak omega 3. Jeśli wybierać pistacje, to raczej w formie dodatku do diety, a nie jakiegoś składnika wprowadzanego umyślnie i regularnie do posiłków i w ich skład. Zwłaszcza, że przecież nie jest to tani produkt, a za tą cenę można by ułożyć całkiem zdrowy jadłospis przeciwdziałający rozwojowi chorób metabolicznych i cukrzycy typu drugiego w o wiele skuteczniejszy sposób.
Pistacje to orzechy, które smakują bardzo dużej części społeczeństwa. Jeżeli faktycznie mają one takie działanie jak opisane jest w artykule to osoby z cukrzycą powinny po nie sięgać w szczególności. Niestety cukrzyca to jedna z tych chorób cywilizacyjnych, która stopniowo dotyka coraz większą liczbę osób. Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że do 2030 roku cukrzyca stanie się 7 najczęściej występującą przyczyną zgonów na świecie. Jest to bardzo poważny problem, z którym ciężko jest nam sobie poradzić. Wynika to głównie z nieprawidłowego trybu życia, które na stałe u nas zagościł. Ludzie bardzo często żyją w biegu, nie mają czasu na zrobienie sobie pełnowartościowego posiłku, jedzą wysokoprzetworzone produkty, które często zawierają duże ilości cukru pod różnymi postaci, a także tłuszczu. Nadmierna ilość cukru oraz tłuszczu przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej, które syntetyzując różne związki przyczynia się do rozwoju insulinooporności. Należy zdać sobie sprawę z tego, że cukrzyca to nie tylko problem z poziomem cukru w organizmie, ale także szereg powikłań, a jednym z nich jest retinopatia i to przy niej chciałbym się zatrzymać. Problemy ze wzrokiem potrafią w dużym stopniu utrudnić życie, a także uniemożliwić wykonywanie niektórych zawodów. Badania donoszą, że w krajach rozwiniętych powikłania okulistyczne dotykają stosunkowo młode osoby, które są jeszcze w wieku produkcyjnym. To pokazuje jak ważne jest monitorowanie poziomu cukru nawet przez osoby, które nie mając cukrzycy. Bardzo często zdarza się bowiem, że przez długi czas istnieje stan przedcukrzycowy, z którym można skutecznie walczyć. Osoby, u których zdiagnozowano taki stan powinny w dużej mierze kłaść nacisk na zmianę stylu życia, tak ważnego w przypadku wielu schorzeń. Odpowiednio zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, oraz zapobiec rozwojowi cukrzycy 2 typu. O regularnych badaniach powinny pamiętać w szczególności osoby, których bliscy również na nią chorują. Cukrzyca drugiego typu może czasem rozwijać się bez dawania charakterystycznych objawów. W takich sytuacjach może dochodzić stopniowego uszkadzania wzroku, a także neuropatii czy nefropatii. Należy zaznaczyć, że prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy we krwi może w znacznym stopniu przyczynić się do spowolnienia rozwoju retinopatii. Wahania cukru wstępują w bardzo różnych sytuacjach, na które nie zawsze ma się wpływ. Jeżeli jednak jest możliwość jego kontrolowania poprzez prawidłową dietę, to należy tak właśnie postępować. Zjawiskiem, które występuje w wyniku nieprawidłowego poziomu glukozy we krwi jest makulopatia cukrzycowa, czyli obrzęk plamki. Jest to zaraz po zwyrodnieniu plamki żółtej najczęstsza choroba oczu, która przyczynia się do trwałego i poważnego upośledzenia wzroku. Cukrzycowy obrzęk plamki spowodowany jest nagromadzeniem się płynu w plamce, znajdującej się w centralnym miejscu na siatkówce. Na rozwój tej choroby w szczególności narażeni są pacjenci z nadciśnieniem tętniczym, a także niewydolnością leków. Ostatnio przeprowadzone badania pokazały, że utrzymywanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego jest w stanie o 33 procent zmniejszyć ryzyko powikłań ze strony naczyń krwionośnych. Pierwsze objawy, które się pojawią powinny skłonić pacjenta do jak najszybszej konsultacji z okulistą. Wśród nich zalicza się falowanie i łamanie się prostych linii, a także pogorszenie ostrości widzenia. Przejściowe wahania refrakcji wynikają, ze zmieniającego się stężenia glukozy. W przypadku rozwoju hiperglikemii, refrakcja zmienia się w kierunku krótkowzroczności. Z kolei zaś gdy dojdzie do rozwoju hipoglikemii – refrakcja zmienia się w kierunku nadwzroczności. W obecnych czasach tworzy się różnego rodzaju nowoczesne metody podawania insuliny, które wydają się być bardzo obiecujące i eliminujące konieczność wykonywania iniekcji. Naukowcom udało się stworzyć kapsułki zawierające bardzo mała igłę, która po połknięciu wkłuwa się w ścianę żołądka i umożliwia wstrzyknięcie insuliny w odpowiedniej dawce. Pacjenci chorzy na cukrzycę muszą zdawać sobie sprawę z tego, że w ich przypadku zagrożone jest często bardzo wiele narządów. To powinno przyczynić się do tego, że częściej będą oni wykonywać badania kontrolne również u okulistów. Niestety obecne kolejki do tych specjalistów sprawiają, że bardzo trudno jest takim osobom regularnie się badać. Wydaje mi się, że osoby obciążone różnymi chorobami, które mogą mieć tak jak w tym przypadku wpływ na uszkodzenia wzroku powinny mieć możliwość badania się poza kolejkami, z uwagi na to, że ryzyko powstania zmian jest u nich dużo większe niż u zdrowych osób. Wydaje mi się, że również kobiety w ciąży i połogu chorujące na cukrzycę powinny być objęte specjalistyczną opieką i co miesiąc badać swój wzrok, celem uniknięcia powikłań.
W dzisiejszych czasach cukrzyca to bardzo poważny problem, który dotyka sporą część pacjentów. Przewiduje się, że do 2025 roku choroba ta będzie dotykać 44 procent ludzi na świecie, w tym także dzieci. Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030 roku cukrzyca będzie 7 przyczyną śmierci. Tak jak napisano w artykule pistacje mogą chronić przed jej rozwojem. Warto jednak pamiętać, że w parze z jedzeniem zdrowych produktów musi iść wyeliminowanie tych mniej zdrowych oraz regularna aktywność fizyczna. Moim zdaniem bardzo dużym problemem jest to, że wiele osób chorych na cukrzycę nie przestrzega zaleceń lekarzy, co z pewnością nie przekłada się na efektywność całego leczenia. Według badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych da się cofnąć objawy cukrzycy, trzeba tylko stosować się do odpowiednich zaleceń, które powinien znać każdy z nas, aby również nie dopuścić do jej rozwoju. Konieczne jest radykalne ograniczenie cukru, które znajduje się w bardzo dużej ilości, chętnie zjadanych przez nas produktach przetworzonych. Jest on dodawany praktycznie w większości produktów, dlatego ważne jest czytanie etykiet, aby uświadomić sobie, które produkty są bardziej, a które mniej bezpieczne dla naszego organizmu. Różnorodne warzywa w wielu kolorach są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które redukują stan zapalny i biorą udział w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Warto sięgać po produkty pełnoziarniste, a unikać tych z pszenicy ponieważ przyczyniają się one do rozwoju stanu zapalnego. Nie można zapomnieć w żadnym wypadku o regularnej aktywności fizycznej. Wiele osób słysząc to właśnie hasło od razu się zniechęca ponieważ wydaje im się, że jest to związane z długimi i skomplikowanymi treningami. Tak naprawdę wystarczy chociażby 30 minutowy nieco intensywniejszy spacer. Bardzo polecaną formą aktywności jest w ostatnim czasie nordic walking, który pozwala na zaangażowanie wielu grup mięśniowych jednocześnie. Da się zauważyć, że wielu seniorów naprawdę polubiło ten sport, co uważam za ogromny sukces, ponieważ właśnie to starsze osoby bardzo trudno było namówić przez lata do ćwiczeń. Lepiej jest kilka razy w tygodniu wykonać mniej intensywne ćwiczenia, niż mniej razy bardziej intensywne. Korzystne jest przeplatanie ze sobą różnych rodzajów treningów. Osoby z dużą nadwagą lub otyłością przed rozpoczęciem ćwiczeń powinny skonsultować się z lekarzem oraz np. trenerem personalnym w celu dobrania jak najlepszych ćwiczeń, aby nie spowodować kontuzji w wyniku nadmiernego obciążenia na stawy. Bardzo ważne jest zadbanie o jak najlepszy sen. Przewlekły stres przyczynia się do zaburzeń hormonalnych w naszych organizmach, w tym także insuliny. Na skutek stresu produkowane są cytokiny prozapalne, które wywołują zapalenie przyczyniające się do rozwoju cukrzycy. Chciałabym się jeszcze na chwilę wrócić do produktów, których koniecznie trzeba unikać w przypadku cukrzycy. Jest to niezmiernie ważne ponieważ wydaje mi się, że działania profilaktyczne są najlepszą formą walki z bardzo wieloma chorobami, w tym cukrzycą drugiego typu. Jak się okazuje bardzo szkodliwym produktem jest śmietanka do kawy, która zwykle zawiera bardzo dużą ilość cukru. Wiele osób uważa, że nie jest ona jednak nie zdrowa ponieważ jest używana w niewielkich ilościach, ale właśnie zawarty w niej cukier przyczynia się do tego, że może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Z pewnością słodziki można zastąpić bardziej naturalnymi produktami takimi jak mleko kokosowe, cynamon, wanilia, Regularne spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy aż o 50 procent! Najlepiej jeść mięso z pewnych, sprawdzonych źródeł, a potrawy z nich przyrządzać samodzielnie, co daje nam pewność jeżeli chodzi o skład. Bardzo popularne są również mrożone posiłki, które można przyrządzić chociażby w mikrofalówce. Niestety aby miały one odpowiedni smak dodaje się do nich wiele szkodliwych substancji konserwujących, tłuszczyów a także sosów zawierających znaczne ilości cukrów prostych, co może przyczyniać się do wahań poziomu glukozy we krwi. Powszechnie wypijane słodzone napoje również powinny zostać odstawione ponieważ dostarczają one jednorazowo bardzo dużą ilość cukrów prostych. W ostatnim czasie, również z uwagi na to, że zdrowie jest modne pojawiło się wiele napojów izotonicznych, a także witaminowych, które na pierwszy rzut oka wydają się być zdrowe i korzystnie wpływać na nasz organizm po wysiłku fizycznym lub umysłowym. W rzeczywistości jest jednak zupełnie inaczej ponieważ jak wspomniane napoje bardzo często zawierają one znaczne ilości cukrów. Wiele osób decyduje się na zakup jogurtów o różnych smakach ponieważ kierują się oni tym, że jogurt sam w sobie jest zdrowy, a w połączeniu chociażby z owocami daje nam dodatkową porcję witamin. W rzeczywistości jest jednak inaczej ponieważ dostarczamy duża ilość cukrów, które jak wspominałam są dodawane powszechnie. Powszechnie uważane za nieszkodliwe płatki śniadaniowe w rzeczywistości, w większości przypadku są także źródłem cukrów. Być może dlatego tak chętnie są zjadane przez dzieci na śniadania, ponieważ po prostu im smakują. Kryje się za tym jednak właśnie podwyższona zawartość węglowodanów pod postacią cukrów. Konieczne jest także unikanie alkoholu w nadmiarze. Najlepszym wyjściem jeśli chcemy pić jest lampka czerwonego wina. Warto zaznaczyć, że cały czas przybywa pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 1. Bardzo dobre wiadomości płyną do nas z Gdańska gdzie naukowcy przeprowadzają badania nad terapią, która będzie w stanie pozwolić dzieciom z tą chorobą na normalne życie. Są oni już na 3 etapie badań, ale brakuje im funduszy, co jest niestety dosyć powszechnym zjawiskiem. To przykre, że dochodzi do takich sytuacji, że lekarze są już bardzo blisko nad stworzeniem terapii, która może przecież być stosowana u milionów ludzi na świecie, a brakuje im pieniędzy na kontynuację. Mowa o terapii komórkowej TREG, która polega na podaniu dziecku pobranych od niego lub od dawcy albo wyhodowanych w laboratorium limfocytów T. Dzięki temu możliwe będzie zahamowanie procesu autoimmunologicznego.
Różnego rodzaju orzechy są kojarzone z korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Powinny więc na stałe być obecne w naszych dietach. Bardzo dobrze, że prowadzi się badania, których celem jest ocenienie, co zmniejsza lub zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Jeżeli zaś chodzi o leczenie cukrzycy typu 2 to bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej diety. Dobrym wyborem jest dieta śródziemnomorska, a także dieta DASH bogata w błonnik. Pacjentom powinno się polecać produkty sfermentowane na przykład kefiry czy jogurty. Warto włączyć na stałe do swojej diety warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne czy też pełnoziarniste produkty zbożowe. Jak prawie w każdej chorobie również w przypadku cukrzycy bardzo ważna jest aktywność fizyczna. Dzięki temu, że mięśnie pracują zwiększa się zapotrzebowanie na glukozę co wiąże się z tym, że w mniejszym stopniu jest ona pobierana przez nasze komórki. Dzięki regularnym ćwiczeniom możliwe jest lepsze metabolizowanie lipidów. Przy doborze ćwiczeń warto jest uwzględnić wiek pacjenta i jego kondycję,a także inne choroby, które u niego występują. Początkowo jeżeli chodzi o starsze osoby to dobrze jest wybrać spacer. Wykonanie około pięciu tysięcy kroków to bardzo dobry wynik, który z pewnością pozytywnie wpłynie na ich zdrowie, a nie obciąży organizmu w zbyt dużym stopniu. Warto jest szukać ćwiczeń, które pozwalają na zaangażowanie większej ilości grup mięśniowych. Osoby chorujące na cukrzycę muszą pamiętać o tym aby regularnie przeprowadzać pomiary poziomu glukozy we krwi. Możliwe jest to dzięki glukometrom. Jeżeli stosuje się intensywną insulinoterapię to pomiary powinny być wykonywane nawet cztery razy w ciągu doby. Jeżeli chodzi o pacjentów z cukrzycą typu 2 leczonych stałymi dawkami insuliny to glikemię należy mierzyć raz lub dwa razy w ciągu dnia. Coraz więcej nowinek technologicznych przyczynia się do tego, że w łatwiejszy sposób jest możliwe monitorowanie wszelkich chorób. Podobnie jest także w przypadku cukrzycy powstały bowiem tak zwane smartglukometry. Zgromadzone w nim wyniki są przesyłane do smartfona, a dalej do chmury dzięki czemu lekarz ma wgląd w stan zdrowia pacjenta, co pozwala na zwiększenie jego bezpieczeństwa i w razie konieczności pozwala na udzielenie koniecznych wskazówek co należałoby zmienić w przypadku ewentualnych nieprawidłowości. Dzięki temu możliwe jest także obserwowanie czy pacjent faktycznie kontroluje swój stan zdrowia, co w przypadku chorób takich jak cukrzyca odgrywa kluczową rolę. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach, w których mamy dostęp do ogromnej ilości zdrowej żywności oraz wszelkich form aktywności fizycznych powinniśmy skupić się na tym aby możliwie najwcześniej zacząć dbać o swoje zdrowie. Cukrzyca to bardzo poważna choroba, która nawet jeśli jest zdiagnozowana to w wielu przypadkach bagatelizowana przez pacjentów ponieważ uważają oni, że jeżeli przyjmują przepisane przez lekarza leki to nic więcej nie trzeba robić. Leki to jedno, ale bardzo ważne jest zaangażowanie samego pacjenta. Zdarza się bowiem, że poprzez zmianę trybu życia pacjentowi przepisywane są mniejsze ilości dawek leków co nie jest bez znaczenia. Każde substancje, szczególnie gdy są przyjmowane przez długi czas wiążą się z działaniami niepożądanymi, których każdy z nas zawsze chce przecież uniknąć. Jeszcze do niedawna problem ten nie był tak duży w naszym kraju, jednak w ostatnim czasie uległo to sporym zmianom. Szacuje się, że do 2030 roku dziesięć procent obywateli naszego kraju może być na nią chorych. Aktualnie choruje na nią 3 miliony Polaków, z czego około 1 milion nie jest tego świadoma. To z pewnością jeżeli chodzi o wszelkie choroby stanowi niebezpieczeństwo. Jednym z najczęstszych powodów rozwoju cukrzycy typu 2 jest nadwaga lub otyłość. Na skutek tego, że do naszego organizmu dostarcza się zbyt dużych ilości substratów energetycznych są one przekształcane w tkankę tłuszczową. Komórki, w których znajduje się nadmiar tłuszczu nie pobierają glukozy, jako kolejnego źródła energii. Jeśli w odpowiednio krótkim czasie nie zostanie spalona glukoza to jest ona przekształcana w tłuszcz. Aby trafiły do komórek trzustka musi wytworzyć większe ilości insuliny. Stopniowo dochodzi do sytuacji, że hormon ten jest wydzielany w mniejszych ilościach. Proces ten trwa przez kilka lat, ale w końcu dochodzi do sytuacji, że jego synteza zostaje zatrzymana. Okres ten nazywany jest stanem przedcukrzycowym i warto wspomnieć, że istnieje szansa aby go jeszcze odwrócić. Stan przedcukrzycowy przyczynia się do tego, że ryzyko rozwoju cukrzycy wzrasta aż pięciokrotnie. Jeżeli wystąpi u pacjenta stan przedcukrzycowy to konieczna jest zmiana stylu życia poprzez ograniczenie ilości spożywanych kalorii, zwiększenie poziomu aktywności fizycznej co w konsekwencji przekłada się na obniżenie masy ciała. Jeżeli uda się utrzymać właściwe nawyki to po okresie 3-4 lat ryzyko rozwoju cukrzycy zmniejsza się o dwie trzecie. Problemem w naszym kraju jest to, że chory często ma nieprawidłowe wartości glukozy we krwi nawet przez kilkanaście lat, co jest związane z tym, że nie są systematycznie wykonywane pomiary. W tym okresie dochodzi do uszkodzenia zarówno dużych jak i małych naczyń krwionośnych, co wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zwiększa się ryzyko uszkodzenia kłębuszków nerkowych oraz rozwoju stopy cukrzycowej, która w większości przypadków kończy się jej amputacją. Warto zaznaczyć, że wszystkie te powikłania mogą w znacznym stopniu obniżyć jakość życia przyczyniając się także do tego, że chory staje się bardziej zależny od innych osób. Często ma problem z wykonywaniem podstawowych czynności, a nauka przyzwyczajenia się do aktualnego stanu zdrowia czasem trwa bardzo długo. Często osoby takie umierają z powodu zawału serca lub udaru mózgu. Eksperci podkreślają, że jeżeli Polacy nie zmienią swoich nawyków to sytuacja będzie jeszcze poważniejsza. Innymi czynnikami, które przyczyniają się do jego rozwoju jest nadciśnienie tętnicze, a także zaburzenia dotyczące mikroorganizmów żyjących w naszych jelitach, które coraz częściej stają się obiektem badań naukowców pod kątem licznych chorób. Do jego rozwoju może dochodzić także w wyniku wystąpienia insulinooporności. Przyczynia się ona do zwiększenia ryzyka wystąpienia zaburzeń sercowo-naczyniowych. Może powodować większe prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, zawału serca, a także miażdżycy. Prawdopodobnie ma też związek z chorobami neurodegeneracyjnymi. U kobiet może przyczyniać się do zaburzeń cyklu miesiączkowego, problemów z płodnością, a także rozwojem zespołu policystycznych jajników. Wspomina się o tym, że osoby otyłe znacznie częściej mają problem z insulinoopornością. W większości przypadków tak właśnie jest ponieważ otyłość przyczynia się do rozwoju insulinooporności, w wyniku której konieczne jest wydzielenie większej ilości insuliny, która przyczynia się do tego, że tkanka tłuszczowa odkłada się w jeszcze większym stopniu. Warto jednak zaznaczyć, że insulinooporność może rozwijać się również w przypadku osób z prawidłowym wskaźnikiem BMI, jednak z nieprawidłowym stosunkiem tkanki tłuszczowej do mięśniowej. Prawdopodobieństwo rozwoju insulinooporności jest podobne jak w przypadku osób z otyłością. Dodatkowo może ona wynikać także z zaburzeń hormonalnych występujących w chorobie Hashimoto, zespole policystycznych jajników, hiperprolaktynemią czy przewlekłym stosowaniem glikokortykosteroidów. Wiele leków nowej generacji nie podlega refundacji, co wiąże się z tym, że znaczną część społeczeństwa nie będzie miała do nich dostępu. Warto również zaznaczyć, że cukrzyca to choroba, z którą można normalnie żyć. Istotne jest odpowiednio wczesne postawienie diagnozy, a także stosowanie się do zaleceń lekarza. Istnieją również sytuacje, w których cukrzyca może rozwinąć się z innych powodów. Jej wystąpienie może mieć także związek z obecnością innej choroby. Ma to miejsce chociażby w mukowiscydozie, w której dochodzi do włóknienia nie tylko płuc ale także trzustki. Często też dochodzi do uszkodzenia komórek beta trzustki, które są przecież odpowiedzialne za syntetyzowanie insuliny. Choroba ta najczęściej występuje między 8, a 10 rokiem życia i konieczne jest stosowanie w terapii między innymi insuliny. Związane jest to z tym, że wchłanianie substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym jest gorsze oraz, że organizm potrzebuje więcej energii do właściwego funkcjonowania. Ich zapotrzebowanie kaloryczne często wynosi 3-5 tysięcy kalorii co jest znacznie większe niż w przypadku zdrowego człowieka. Ilość spożywanych pokarmów jest spora, a ilość wydzielanej insuliny ulega zmniejszeniu, dlatego konieczne jest jej stosowanie.
Eksperci cały czas są zdania, że cukrzyca stanowi epidemię XXI wieku. W naszym kraju żyje 2,7 miliona osób z cukrzycą. Z kolei u 5-6 milionów występuje stan przedcukrzycowy, u części z nich w ciągu 10 lat dojdzie do rozwoju wspominanej choroby. W naszym kraju od niedawna pacjenci mają dostęp do nowych terapii z wykorzystaniem flozyn i inkretyn. Flozyny wykazują działanie kardioprotekcyjne i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń. Warto zaznaczyć, że w naszym kraju każdego roku w wyniku powikłań sercowo-naczyniowych związanych z cukrzycą umiera 200 tysięcy osób. Z kolei inkretyny ułatwiają redukcję masy ciała, co zostało potwierdzone w badaniach. Dzięki zastosowaniu tych substancji w znacznym stopniu może dojść do zmniejszenia liczby hospitalizacji co zarówno z punktu widzenia pacjenta, ale także oszczędności, szczególnie w dzisiejszych czasach odgrywa bardzo duże znaczenie. Jeżeli chodzi o leczenie insuliną, to doszło do redukcji ich cen. Trwają jeszcze negocjacje w temacie insulin długodziałających. Postęp technologiczny przyczynił się do znacznej poprawy kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Stworzono urządzenie, które jest w stanie je analizować przez całą dobę. Niestety jak na razie jest ono refundowane do 18 roku życia. Istnieje jednak szansa, że będzie ona dotyczyć także osób pełnoletnich jeśli cena tych urządzeń spadnie. Z punktu widzenia lekarza, możliwość oceny poziomu glukozy z pewnością będzie pomocne w kontrolowaniu zdrowia pacjenta. Dodatkowo rodzice mogą kontrolować czy ich dzieci stosują się do zaleceń specjalisty poza domem, na przykład podczas pobytu w szkole czy na wycieczce. Jedna z wrocławskich firm będzie przeprowadzać badania nad lekiem przeciwcukrzycowym. Na świecie żyje bardzo wiele osób z cukrzycą typu 2. Opracowanie skutecznego leku z pewnością byłoby przełomem, a jeśli powstałby on w naszym kraju to na pewno dostęp do tego typu terapii byłby tańszy. Nowy lek ma zostać dostarczany przez skóre w sposób, który zapewnia brak ciągłości uszkodzenia powłok skórnych i wykazywać się bardzo szybkim działaniem. Należy wspomnieć o tym, że wiele osób z cukrzycą 2 typu cierpi na różnego rodzaju dolegliwości pochodzące z układu pokarmowego. Związane jest to z tym, że zmuszeni są oni przyjmować od kilku do nawet kilkunastu tabletek dziennie. Szczególnie osoby starsze mogą skarżyć się na problemy z połykaniem wynikających właśnie z przyjmowania leków w takiej formie. Nowa forma podawania leków z pewnością będzie bardziej komfortowa i bezpieczna dla pacjentów. Precyzyjne dawkowanie zwiększy skuteczność terapii, a także bezpieczeństwo. Pozostając w tematyce nowych leków, trwają pracę nad substancjami, których działanie przyczyni się do redukcji zaburzeń metabolicznych, które mogą być przyczyną licznych powikłań. Dokładniej ma to być odpowiednia szczepionka. Jej działanie ma opierać się na usuwaniu uszkodzonych komórek układu odpornościowego. Jeżeli nie zostaną usunięte to mogą przyczyniać się do rozwoju stanu zapalnego. Prawdopodobnie chodzi o limfocyty T, które mogą kumulować się w tkance tłuszczowej, zwiększając ryzyko jego rozwoju, a także zaburzeń metabolicznych, a nawet chorób serca. Terapie polegające na redukcji liczby tych komórek może okazać się bardzo przydatne w przypadku przebiegu cukrzycy. Jeżeli chodzi o cukrzycę typu 2 to koniecznie trzeba wspomnieć o działaniu profilaktycznym. Warto jest więc wspomnieć o aktywności fizycznej. Jeżeli ma ona przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru to musi być wykonywana przez około 3-4 godziny w ciągu tygodnia. Moim zdaniem nie jest to zbyt dużo czasu i z pewnością każdemu uda się tak rozplanować swoje zajęcia aby móc poćwiczyć. Aby było to skuteczne dobrze aby odstępy pomiędzy dniami, w których jest uprawiany sport nie był dłuższy niż 2-3 dni. Wiele osób na początkowych etapach przygody z aktywnością fizyczną popełnia pewien błąd. Starają się oni bowiem wykonywać ćwiczenia praktycznie w maksimum swoich możliwości. Dla organizmu może to być bardzo stresująca sytuacja, która przyczynia się do tego, że musi być wytworzona większa ilość energii. Przyczynia się to do tego, że we krwi dochodzi do wzrostu poziomu glukozy. Związane jest z rozwojem hiperglikemii. Jeżeli chodzi o początki ze sportem to dobrze aby ćwiczenia były wykonane w 60 procentach możliwości. Istotne jest aby się zmęczyć, ale nie doprowadzić do przemęczenia. Polecaną formą aktywności jest nordic walking albo aktywny spacer. Ważnym aspektem jest aby w odpowiedni sposób dotlenić organizm, dlatego jeżeli zamierzamy ćwiczyć w domu, to dobrze jest to robić przy otwartym oknie. Właściwa technika oddechu również jest istotna i warto jest się jej nauczyć. Trenerzy personalni, a także lekarze zalecają także inne formy aktywności fizycznej. Jedną z nich jest pływanie, podczas którego nie dochodzi do nadmiernego obciążenia stawów. Jednocześnie podczas tej aktywności fizycznej jest możliwe zaangażowanie wielu grup mięśniowych. Inną rzeczą na którą koniecznie warto jest zwrócić uwagę jest dieta. Wiele mówi się o błonniku i jego korzystnym wpływie na nasze zdrowie. W przypadku osób, które chorują na cukrzycę spożycie błonnika może przyczynić się do wydłużenia życia. Takie wnioski zostały zaprezentowane przez naukowców z Nowej Zelandii. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak łatwo można zwiększyć spożycie błonnika. Znajduje się on powszechnie w warzywach oraz owocach. Znajduje się on także w produktach pełnoziarnistych, brązowym ryżu czy nasionach strączkowych. Wspomniane badania dotyczyły osób z cukrzycą typu 1 i 2. Regularne spożywanie większych ilości błonnika przyczyniało się do tego, że w lepszym stopniu był kontrolowany poziom glukozy, cholesterolu we krwi, a także redukcji masy ciała. Należy jednak wspomnieć o tym, że przetwarzanie pokarmów zawierających błonnik może osłabić ich korzystne działanie. Jeżeli chodzi o spożywanie błonnika to nie należy się kierować tylko tym, że może on okazać się skuteczny w kontrolowaniu różnych schorzeń lub redukowaniu niektórych objawów. Jako profilaktyka licznych chorób bardzo ważne jest aby spożywać go w zwiększonych ilościach. W naszym kraju wciąż prowadzone są liczne działania, których celem jest poprawa kondycji zdrowotnej naszego społeczeństwa. W Busku-Zdroju uzdrowisku uruchomiło bezpłatny badań profilaktycznych w kierunku wykrycia cukrzycy typ 2. Dodatkowo będą prowadzone także zajęcia ruchowe oraz porady dietetyczne. Badanie ma objąć 240 tysięcy osób wieku 45-64 lat. Wydaje mi się, że takie działa cieszą się sporym zainteresowaniem, a ich cel jest jak najbardziej słuszny. Zapobieganie cukrzycy typu 2 wcale nie jest bardzo trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, o których uczestnicy będa mogli się dowiedzieć właśnie w uzdrowisku. Dobrze aby podobne działania miały miejsce w innych częściach naszego kraju ponieważ problem nadwagi czy otyłości, dotyczy większości regionów w Polsce. Powszechnie obserwowany powikłaniem wśród osób z cukrzycą jest stopa cukrzycowa. Związane jest to z niedokrwieniem tej części ciała, a także neuropatią. Niedokrwienie związane jest z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, co jest spowodowane jej niewłaściwą kontrolą. Natomiast jeżeli chodzi o neuropatię to dochodzi do uszkodzenia nerwów czuciowych. Oba te stany powodują, że u osób z cukrzycą dochodzi do zaburzeń czucia bólu oraz temperatury. To może skutkować powstawaniem groźnych ran w wyniku różnych czynników, które następnie mogą stać się groźnymi owrzodzeniami. Taki stan, który nie jest w odpowiedni sposób leczony może skutkować amputacją stopy. Aby nieść pomoc tym pacjentom naukowcy opracowali specjalistyczne wkładki do butów opartych o technologię 3D. Dostosowanie nowoczesnych wkładek, w których jest dopasowywana również sztywność w zależności od masy ciała pacjenta przekłada się na to, że w mniejszym stopniu dochodzi do powstawania urazów. Miejmy nadzieję, że cukrzyca na przestrzeni lat będzie dużo rzadziej diagnozowana. Zależy to jednak w największym stopniu od świadomości społeczeństwa. Nie można zapominać, że profilaktyka powinna być filarem naszego postępowania jeżeli chodzi o zdrowie. Liczne nowe odkrycia z pewnością są w stanie poprawić jakość życia pacjentów, jednak zapobieganie im, moim zdaniem jest dużo lepszą opcją, którą powinniśmy wybierać.
Z pewnością cukrzyca wiąże się z duża liczba powikłań, które mogą spowodować, że życie chorego całkowicie ulegnie zmianie. Warto jest wspomnieć, że zaburzenia wzroku mogą być jednym z objawów cukrzycy, z którymi pacjenci zgłaszają się do lekarza. W przebiegu cukrzycy dochodzi do retinopatii, jednak świadomość odnośnie tej choroby wciąż nie jest na wystarczającym poziomie. Bardzo ważne są regularne wizyty u okulisty, podczas których wykonuje się badanie dna oka. To pozwala na zdiagnozowanie nieprawidłowości, które mogą świadczyć o rozwoju cukrzycy. Na wczesnym etapie tej choroby dochodzi do zmian w naczyniach krwionośnych, które można dostrzec na tylnej ścianie oka. Dochodzi do poszerzenia żył, niewielkie wynaczynienia krwi, a także obrzęk siatkówki. U chorych w bardziej zaawansowanych stadiach może dochodzić do wylewów krwi do ciała szklistego oka, w wyniku zwiększonej kruchości naczyń. W takim wypadku pacjenci zgłaszają pojawienie się ciemnych plamek w polu widzenia, które znikają po kilku tygodniach. Bardzo częstym błędem jest lekceważenie tego objawu, ponieważ jak wspomniałem po pewnym czasie ustępuje. Niestety w niektórych przypadkach może nie dojść do jego wchłonięcia, co w konsekwencji może przyczynić się nawet do nieodwracalnej ślepoty, gdy wylew jest rozległy. U osób z cukrzycą może dochodzić do wahań wad wzroku, które są spowodowane wahaniami poziomu glukozy we krwi. Podwyższenie sprzyja krótkowzroczności, natomiast obniżenie jest związane z dalekowzrocznością. Osłabione widzenie po zmierzchu jest częstym symptomem u diabetyków. Wynika to z pogorszenia funkcjonowania nerwów, które unerwiają mięśnie odpowiedzialne za rozszerzenie źrenicy. W wyniku tego dochodzi do gorszej adaptacji przy słabszym oświetleniu, co powoduje problemy z widzeniem w godzinach wieczornych oraz w nocy. U pacjentów z cukrzycą bardzo często może dochodzić do rozwoju zespołu suchego oka. Jest to związane z obniżoną produkcją filmu łzowego. Jako objaw należy też wspomnieć o nawracających infekcjach oka. Wśród nich wymienia się nawracające gradówki i jęczmienie i przewlekłe, bakteryjne zapalenia brzegów powiek. Pewnym sygnałem są także nawracające infekcje bakteryjne spojówki. Po 60 roku życia cukrzyca typu 2 dotyka co 4 osobę, natomiast po 80 jest to już co druga osoba. Należy wspomnieć, że spora część chorych nie jest jeszcze zdiagnozowana. Związane jest to z tym, że w początkowych jej etapach nie występują objawy, które mogą być sygnałem, że należy zgłosić się do specjalisty. Z tego właśnie powodu jest ona niedoceniana jeśli chodzi o działania profilaktyczne, wśród których zalicza się prowadzenie możliwie najzdrowszego trybu życia czyli stosowanie zdrowej diety, a także systematyczne uprawianie aktywności fizycznej. Odpowiednie szybkie reagowanie, gdy poziom glukozy wzrasta, pozwala na jej szybki powrót do prawidłowych wartości, jednak niezbędna jest zmiana stylu życia. Oczywiście zalecane jest aby systematycznie badać poziom glukozy we krwi, co pozwoli zdiagnozować nieprawidłowości. Dotyczy to osób po 45 roku życia, u którego występują czynniki ryzyka takie jak nadciśnienie tętnicze, siedzący tryb życia, nadwaga lub występowanie cukrzycy w rodzinie. Takie osoby powinne raz w roku wykonywać takie badanie.W pewnym ośrodku badawczym w Katowicach przeprowadza się badania nad cukrzycą typu 1. Jego celem będzie opracowanie nowych metod leczenia tej postaci choroby, a także prawdopodobieństwa występowania tego schorzenia u najbliższych krewnych pacjenta. Jeśli chodzi o nowe terapie to warto jest wspomnieć o tym, że jakiś czas temu opracowano trójskładnikową tabletkę. FDA zatwierdziła ten lek, który ma być stosowany u dorosłych osób z cukrzycą typu 2. Wśród składników tego leku znajduje się empagliflozyna, linagliptyna i chlorowodorek metforminy. Skuteczność tego leku została potwierdzona w dwóch randomizowanych badaniach. Dzięki preparatom złożonym z pewnością komfort terapii jest dużo większy, a pacjenci nie są narażeni na ryzyko pominięcia połknięcia, któregoś z leków. Wielu starszych pacjentów, ma problemy z pamięcią lub koncentracją, co wiąże się z tym, że pewne dawki leków mogą zostać pominięte, co w przypadku zarówno cukrzycy, jak i innych chorób może się wiązać z niebezpiecznymi powikłaniami. Dodatkowo taka forma przyjmowania leków, z pewnością wiąże się z lepszą skutecznością terapii. Stosowanie wielu leków oddziaływuje na większą liczbę mechanizmów, które przyczyniają się do występowania hiperglikemii. Cukrzyca jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób w naszym kraju. Niezbędna jest zmiana dotychczasowych zwyczajów i zmiana trybu życia. Należy wprowadzić do jadłospisu zdrową żywność i pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Dzięki temu poprawa glikemii może być łatwiejsza. Dzięki tym czynnikom możliwa jest utrata nadmiernej ilości kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej, która sprzyja występowaniu cukrzycy. Szybka utrata masy ciała w początkowych etapach choroby korzystnie wpływa na kontrolowanie cukrzycy, a także pozwala na uniknięcie groźnych powikłań w przyszłości. Oczywiście jest to możliwe jeśli wszelkie zalecenia są stosowane nieustannie. To pokazuje, że zarówno profilaktyka jak i leczenie cukrzycy opiera się na bardzo zbliżonych założeniach, o których powtarza się cały czas. Istnieje wiele form aktywności fizycznej, a także ciekawych, zdrowych przepisów, które pozwolą na utrzymywanie nas w dobrej formie. Z pewnością każdy może znaleźć coś dla siebie w Internecie, czy też różnych książkach lub czasopismach. Istnieje coraz większa liczba wideoblogów, które w bardzo przystępnej formie pokazują nam jak warto utrzymywać zdrową formę. Eksperci są zdania, że chorzy z niewyrównaną glikemią są osobami znajdującymi się w grupie wysokiego ryzyka jeśli chodzi o infekcję koronawirusem i ciężki przebieg infekcji COVID-19. Sugeruje to, że szczególnie w okresie epidemii wskazane jest kontrolowanie przebiegu cukrzycy, a także glikemię. W tym trudnym okresie ciężej jest skonsultować się ze specjalistą, jednak wytyczne, których należy przestrzegać nie uległy zmianie i wciąż trzeba ich przestrzegać aby uniknąć groźnych dla życia i zdrowia powikłań. Stres, który wiąże się z pandemią, zmiana rytmu życia, w tym spożywania posiłków powinno skłonić do regularnych pomiarów cukru. Warto wspomnieć, że aż jedna trzecia osób, które zmarły w wyniku powikłań COVID-19 to osoby chorujące na cukrzycę. Według ekspertów jest to grupa pacjentów, która powinna być objęta specjalną opieką, a sama infekcja może przyczynić się do pogłębienia pierwotnej choroby. Należy wspomnieć, że najbardziej narażeni na groźne powikłania są pacjenci, którzy w nieodpowiedni sposób kontrolują swoją chorobę. Jeżeli chodzi o cukrzycę typu 1, przy właściwej glikemii to pacjenci nie są aż tak narażeni na ciężki przebieg infekcji. Wyjątkiem są osoby z nieprawidłowo wyrównaną cukrzycą, gdy hemoglobina glikowana wynosi powyżej 10 procent. Ponadto czynnikiem, który może negatywnie wpłynąć na przebieg choroby jest czas trwania choroby, który jest dłuższy niż 30-40 lat. W przypadku osób z cukrzycą typu 2 groźne powikłania występują częściej. Każda infekcja, w tym koronawirusem przyczynia się do tego, że utrudnione jest kontrolowanie glikemii, a poziom glukozy wzrasta i trudno jest ją utrzymać w prawidłowym zakresie. Obserwuje się, że podwyższony poziom glukozy utrzymuje się długo po wyzdrowieniu. To pokazuje, że osoby z cukrzycą powinni w szczególności stosować się do wszelkich zaleceń higieny osobistej, aby w możliwie największym stopniu zredukować ryzyka zakażenia. Jeżeli już dojdzie do infekcji, to zaleca się aby osoby z cukrzycą pamiętali o intensywnym nawodnianiu, ograniczeniu spożycia produktów, które mogłyby podwyższyć w znacznym stopniu poziom glukozy. Należy regularnie kontrolować temperaturę ciała oraz częściej sprawdzać poziom glukozy we krwi przy pomocy glukometru. Jeśli wartość jej przekracza 300 mg/dl to konieczne jest skonsultowanie się ze swoim lekarzem prowadzącym, ponieważ być może konieczna będzie modyfikacja aktualnie stosowanych leków. Konieczne jest uświadamianie pacjentów, że samo przyjmowanie leków obniżających poziom glukozy we krwi nie jest jedynym elementem terapii.