Naukowcy brali pod uwagą trzy najczęściej występujące alergie pokarmowe: na białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz orzeszki ziemne.
516 dzieci było obserwowane od urodzenia do 5 roku życia. 10% spośród nich miało alergię na co najmniej jeden z trzech produktów. Podejrzenie alergii postawiono u kolejnych 17% dzieci.
Stwierdzono, że łącznie u 55% dzieci występowały specyficzne immunoglobiny klasy IgE przeciwko co najmniej jednej z trzech badanych substancji.
Według autorów oszacowana częstość występowania alergii pokarmowych jest „ekstremalnie wysoka”, a może być jeszcze zaniżona względem stanu faktycznego z uwagi na rygorystyczne kryteria rozpoznania i uwzględnienie w badaniu tylko trzech alergenów.
Więcej: www.poradniklekarza.pl
Komentarze
[ z 2]
Ta sterylność nas wykończy! ;)
Przyczyn, które powodują nietypową reakcję organizmu jest bardzo wiele. Jedną z przyczyn mogą być również uwarunkowania genetyczne. Badania wskazują, że dzieci rodziców, którzy są alergikami chorują bardzo często. Alergia bardzo często może wynikać ze znacznego zanieczyszczenia środowiska, w tym również żywności, zwłaszcza substancjami ulepszającymi, konserwującymi czy przedłużającymi datę przydatności. Niektórzy ludzie wykazują także uczulenie spowodowane krowim mlekiem a także jego przetworami. Alergie tego typu występują często u niemowląt. Silnymi alergenami są ryby oraz jaja kurze. Ich spożycie powoduje często pokrzywkę, obrzęk, atak astmy oraz objawy jelitowo - żołądkowe. Alergenami są również owoce i warzywa. Powodują zaczerwienienie i uczucie pieczenia w gardle. Najsilniejsza reakcja na składniki pokarmowe występuje u dzieci. Najczęściej objawia się biegunką i wymiotami. U dorosłych występuje wysypka, kichanie , łzawienie oczu oraz obrzęk.