Nowe dowody sugerują, że cząsteczki tłuszczu mogą pochodzić nie tylko z naszego pokarmu, ale także z bakterii jamy ustnej. Takie odkrycia udało się ustalić naukowcom z UConn. Badania mogą wyjaśnić, dlaczego choroby dziąseł są związane z problemami z sercem.
Zawał serca i udar mózgu wynikają z powolnego procesu miażdżycowego tętnic, zatykania ich lipidami. Komórki odpornościowe z kolei przyklejają się do ścian naczyń krwionośnych powodując ich zapalenie przyczyniając się do tworzenia blaszek utrudniających przepływ krwi.
Przez bardzo długi czas lekarze i naukowcy utrzymywali, że groźne lipidy pochodzą z żywności bogatej w tłuszcze. Jednak badania nie potwierdziły tego jednoznacznie, niektórzy ludzie spożywający duże ilości żywności bogatej w tłuszcze niekoniecznie rozwija choroby serca.
Naukowcy wierzą, że mogą rozwiązać część tej zagadki. Podczas badania używając starannej analizy chemicznej odnaleziono lipidy inne niż zwierzęce. Okazało się, że owe lipidy pochodzą z określonej rodziny bakterii.
Bakterie zwane Bacteroidetes, wytwarzają odrębne, duże ilości tłuszczów. Cząsteczki mają nietypowe kwasy tłuszczowe o rozgałęzionych łańcuchach i nieparzystej liczbie atomów węgla (ssaki zwykle nie wytwarzają ani rozgałęzionych kwasów tłuszczowych, ani kwasów tłuszczowych o nieparzystej liczbie atomów węgla).
Xudong Yao, profesor chemii z UConn, który analizował próbki lipidów twierdzi, że różnice chemiczne między lipidami bakteryjnymi i ludzkimi powodują subtelne różnice wagowe pomiędzy cząsteczkami. "Użyliśmy tych różnic wagowych i nowoczesnych spektrometrów masowych do selektywnego mierzenia ilości lipidów bakteryjnych w próbkach ludzkich w celu połączenia lipidów z miażdżycą tętnic", mówi. "Ustalenie takiego ogniwa jest pierwszym krokiem w celu oznaczenia lipidów jako wskaźników wczesnej diagnozy choroby."
Wyraźne różnice chemiczne pomiędzy lipidami Bacteroidetes i lipidami pochodzenia ludzkiego mogą być powodem choroby, sugeruje periodontolog UConn, który studiuje powiązanie między chorobą dziąseł i miażdżycy tętnic. Komórki odpornościowe, które początkowo przylegają do ścian naczyń krwionośnych i gromadzą lipidy, uznają je za obce i powodują stan zapalny.
Naukowcy wykazali również, że pomimo obcych lipidów, tłuszcze Bacteroidetes mogą być rozkładane przez enzymy w organizmie do syntezy cząsteczek i mediatorów stanu zapalnego, zwiększając jego zasięg. Tłuszcze Bacteroidetes mają podwójne negatywne działanie na naczynia krwionośne: układ immunologiczny widzi je jako sygnał inwazji bakteryjnej, a następnie enzymy wykorzystują je do potęgowania zapalenia.
Pomimo spustoszenia zwykle bakterie Bacteroidetes żyją szczęśliwie w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym nie mając bezpośredniego wpływu na rozwój miażdzycy. Mogą powodować choroby dziąseł, ale same nie zarażając naczyń krwionośnych. Lipidy natomiast przechodzą łatwo przez ściany komórkowe do krwiobiegu.
Następnym krokiem w badaniach jest analiza blaszek miażdżycowych, aby zlokalizować dokładnie gromadzące się lipidy specyficzne dla Bacteroidetes, które powodują choroby przyzębia. Jeśli ich lokalizacja okaże się w nieprawidłowej ścianie tętnicy, jest to przekonujący dowód, że te niezwykłe lipidy są związane z powstawaniem miażdżycy, a tym samym przyczyniają się do chorób serca.
Komentarze
[ z 0]