Osoby predysponowane do wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby poprzez suplementację kwasów omega-3 – donosi badanie opublikowane w " Rheumatology".


Zgodnie z CDC, "RZS powoduje przedwczesną śmierć, niepełnosprawność i obniżoną jakość życia w krajach uprzemysłowionych i rozwijających się." Choroba może rozpocząć się w każdym wieku, powoduje ona przewlekłe zmęczenie i przedłużoną sztywność stawów po odpoczynku.


Reumatoidalne zapalenie stawów jest ogólnoustrojową chorobą autoimmunologiczną atakującą głównie stawy. RZS dotyka najczęściej błonę maziową stawów, jednak może dotyczyć ona wielu innych narządów.


Dokładne przyczyny wystąpienia RZS nie są znane. Jednak dużą rolę w etiologii tej choroby odgrywa wadliwa odpowiedź układu immunologicznego, który atakuje własne tkanki.


Obecnie nie dysponujemy środkiem, który wyleczyłby RZS. Jednak istnieją doniesienia o korzystnym wpływie diety na kontrolę schorzenia.


Naukowcy w swoim badaniu sprawdzili, czy osoby z większym spożyciem kwasów omega-3 mają mniejsze ryzyko rozwoju RZS. Przeanalizowali oni dane o konsumpcji tych kwasów w grupie 30 osób ze stwierdzonymi autoprzeciwciałami i u 47 zdrowych osób. Jedynie 6,7% pacjentów z autoprzeciwciałami suplementowało kwasy omega-3, w grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 34,4%. Testy wykazały również, że osoby z przeciwciałami miały mniejsze poziomy kwasów omega-3 we krwi w porównaniu do grupy kontrolnej.


Wydaje się, że dwa kwasy omega-3 – DHA i EPA, mogą efektywnie hamować proteinę, która reguluje intensywność i czas trwania reakcji immunologicznej. Pomimo małej liczby uczestników, wyniki badania wskazują, że kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju RZS. Kwasy omega-3 można znaleźć w mięsie ryb, zwłaszcza łososia i makreli, a także w suplementach diety na bazie ryb lub alg. Obecnie dostarczanie tych kwasów z pokarmem jest niewystarczające, ponieważ współczesne metody uprawy zredukowały ich występowanie w wielu pokarmach, nawet 40-krotnie. Dla osób z grupy ryzyka wystąpienia RZS i innych chorób autoimmunologicznych, naukowcy zalecają zdrową, zbilansowaną dietę zawierającą ryby bogate w kwasy omega-3, a także spożywanie 1-3 gramów oleju z ryb dziennie.


Źródło: medicalnewstoday.com / ncbi.nlm.nih.gov