Kawa może być lekiem pozwalającym na pokonanie choroby Alzheimera. Najświeższe wyniki badań wykazały, że kofeina ma korzystny wpływ na depozyt białka Tau w przebiegu chorób neurodegeneracyjnych. Odkładanie tej proteiny, wraz z kumulacją płytek beta - amyloidu, są jednymi z bardziej charakterystycznych cech choroby Alzheimera, która staje się coraz większym problemem dla światowej populacji starzenia. Złogi białkowe zakłócają komunikację komórek nerwowych w mózgu powodując w ten sposób ich degenerację.
Badania, opublikowane „Neurobiology of Aging”, bazują na łamach wynikach dwuletniego projektu prowadzonego przez Uniwersytet w Bonn i Uniwersytet w Lille. Kofeina jest antagonistą receptora adenozynowego. W mózgu natomiast istnieją receptory aktywowane przez adenozynę. Dlatego adenozyna uznawana jest za neuromodulator ośrodkowego układu nerwowego. Ta konkluzja pozwala na wysnuć przypuszczenie, że właśnie adenozyna może odgrywać istotną rolę w chorobie Alzheimera.
Zespół badawczy opracował szereg nowych antagonistów receptora adenozynowego podtypu A2A, o budowie podobnej do kofeiny. Aktywność nowych związków uznawana jest za wyższą oraz co ciekawe związki te wykazują mniej skutków ubocznych.
Do tej pory przeprowadzono badania na szczurach. Obecnie naukowcy planują sprawdzenie antagonistów receptora A2A w innych modelach zwierzęcych.
[Pharma Times]
Komentarze
[ z 2]
Bardzo obiecujące, może już niedługo pojawi się niecierpliwie oczekiwane lekarstwo na chorobę Alzheimera. Tylko kto by pomyślał ? kawa. Wiedziałam, że jest to świetny napój, ale że aż tak? Pozostaje mieć tylko nadzieję, że opracowywane lekarstwo wyjdzie poza próby na zwierzętach i będzie skuteczne w leczeniu ludzi.
Nie oczekiwałabym,aby kawa mogła w przyszłości zostać wykorzystana w roli substancji wystarczającej i skutecznej do leczenia choroby Alzheimera. Jednak wydaje mi się całkiem obiecującym, aby stosować kofeinę w roli środka spowalniającego rozwój choroby i spowalniającego jej przebieg. Bardzo ciekawe wydaje mi się jednak jak z czasem odkrywanych jest coraz więcej właściwości leczniczych wykazywanych przez substancje często znane od dawna. Choćby właśnie kawa- odkrywamy z czasem coraz więcej możliwości jej wykorzystania w celach leczniczych. Już udowodniono, że może ona wpływać na spowolnienie chorób neurodegeneracyjnych, w zaburzeniach metabolicznych, w zaburzeniach pracy jelit. Uważam to za bardzo pozytywne zjawisko, że badacze pochylają się nie tylko nad nowymi produktami, ale również nad tymi znanymi i używanymi przez ludzi na co dzień i do tego bardzo powszechnie. Wydaje mi się to bardzo ciekawe i sądzę, że w przyszłości może wnieść wiele dobrego do współczesnej medycyny i metod leczenia i profilaktyki chorób.