Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2024-11-05 01:44:31

Tagi: jedzenie

11:48 06 SIE 20240

Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały...

13:22 20 CZE 20240

Śmieciowe jedzenie podnosi poziom stresu

Zła wiadomość dla wszystkich, którzy zajadają stres: badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kolorado w Boulder pokazują, że spożywanie tłustych potraw może nasilać nasz niepokój. Badanie, które opublikowano w czasopiśmie Biological Research, wykazało, że dieta wysokotłuszczowa szkodzi bakteriom...

12:31 07 MAR 20240

Stronnicze badania systemu znakowania żywności Nutri-Score?

Naukowcy z Holandii dokonali przeglądu wszystkich dostępnych badań naukowych dotyczących systemu znakowania żywności Nutri-Score. Z metaanalizy wynika, że zdecydowana większość pozytywnych ocen systemu pochodziła od badaczy zatrudnionych lub powiązanych z jego twórcami w instytucie EREN we Francji....

09:47 09 LIS 20230

Nowy system znakowania żywności Nutri-Score wprowadza w błąd?

Zbożowe kulki o smaku czekoladowym z tym samym oznaczeniem, co nieprzetworzone płatki owsiane, nieprzetworzony, wędzony łosoś z oznaczeniem D, a jogurt o smaku biszkoptowym z oznaczeniem A, pizza Pepperoni na grubym cieście z oznaczeniem B - to przykłady kuriozów nowego, francuskiego systemu...

15:48 07 LIS 20230

Przetworzona żywność jest jak narkotyk

Nowe badanie wykazało, że ultraprzetworzona żywność może uzależniać tak samo jak palenie, picie alkoholu i hazard, a rezygnacja z niej może być równie trudna. Tymczasem taka żywność przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka, otyłości czy chorób serca. Z przeglądu przeprowadzonego...

15:00 04 PAŹ 20230

Naukowcy o wyzwaniach związanych z żywnością i o tym, co będą jeść nasze wnuki

W 2060 r., zgodnie z prognozami ONZ, liczba ludności na Ziemi osiągnie 10 miliardów. Przeludnienie planety, a z drugiej strony kryzys klimatyczny, generują nowe wyzwania, jeśli chodzi o produkcję i dystrybucję żywności – podkreślali naukowcy podczas debaty, która odbyła się na Festiwalu Nauki w...

06:33 18 MAJ 20230

Dzieci na śmieciowym jedzeniu - jak je od niego odwieść?

Burgery, hot-dogi czy drożdżówki w menu młodego człowieka to wyjątkowo zły pomysł. Według nowych badań skutkiem mogą być nie tylko nadprogramowe kilogramy, ale też alergie, choroby metaboliczne, gorzej rozwinięty mózg. Nie zaszkodzi okazjonalne zjedzenie śmieciowego jedzenia, ale jeśli jest ono na...

10:08 13 KWI 20230

Spersonalizowane żywienie oparte na sztucznej inteligencji

Współczesny tryb życia często nie idzie w parze z właściwą dietą. Dzięki opartej na SI aplikacji mobilnej można korzystać ze spersonalizowanych planów żywienia i aktywności fizycznej, co pozwala na prowadzenie zdrowszego trybu życia. Coraz bardziej powszechny siedzący tryb życia, praca zdalna, a...

10:03 19 STY 20230

Dodatki do żywności - czy są bezpieczne?

Silniejszy smak, ładniejszy wygląd, przyjemniejsza faktura, dłuższy termin ważności - to korzyści, które ciężko jest uzyskać bez wprowadzania do żywności specjalnych dodatków. Niestety, choć w Europie i innych rozwiniętych rejonach świata dodatki do żywności są ściśle regulowane, naukowcy donoszą o...

10:25 12 PAŹ 20220

Naukowcy SUM zbadali ortoreksję i jedzenie emocjonalne

Ortoreksja występuje najczęściej u osób, które mają dużą wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego żywienia oraz uprawiają sport, z kolei na jedzenie emocjonalne narażeni są ci, którzy prowadzą niehigieniczny tryb życia. To wyniki badania epidemiologicznego, przeprowadzonego przez naukowców Śląskiego...