Od wielu lat w piśmiennictwie pojawiają się doniesienia sugerujące korzystny wpływa diety wegetariańskiej na częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Diety wegetariańskie obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na CVD, skutecznie zmieniając stężenie lipidów w surowicy, sprzyjając poprawie kontroli glikemii i wrażliwości na insulinę, wspomagając redukcję masy ciała, a także , jak sugerują wyniki badań, obniżając ciśnienie tętnicze.

Na łamach JAMA Internal Medicine opublikowano przegląd systematyczny i metaanalizę badań dotyczących wpływu diety wegetariańskiej na BP
. Jako źródła danych wskazano bazy MEDLINE i Web of Science, gdzie poszukiwano artykułów opublikowanych w języku angielskim odpowiednio od 1946 do października 2013 roku oraz od 1900 r. do listopada 2013 r. Z 258 badań ostatecznie 7 badań klinicznych i 32 badania obserwacyjne spełniały kryteria włączenia do analizy.

W 7 kontrolowanych badaniach klinicznych (łącznie 311 uczestników , średni wiek 44,5 lat ) , spożywanie diety wegetariańskiej wiązało się ze zmniejszeniem średniego skurczowego BP ( -4,8 mm Hg , 95% CI: -6,6 do -3,1 , p < 0,001 ) i rozkurczowego BP (-2,2 mm Hg , 95% CI: -3,5 do -1,0 , p < 0,001) w porównaniu z konsumpcją diet wszystkożernych . W 32 badaniach obserwacyjnych (łącznie 21 604 uczestników , średni wiek 46,6 lat ) , spożywanie diety wegetariańskiej wiązało się z niższą średnią ciśnienia skurczowego ( -6,9 mm Hg , 95 % CI: -9,1 do -4,7 , p < 0, 001 ) i rozkurczowego ( -4,7 mm Hg , 95% CI: -6,3 do -3,1 , p < 0,001) w porównaniu z konsumpcją diet wszystkożernych .

Dane płynące z metaanalizy wspierają pogląd o korzystnym wpływie diety wegetariańskiej na BP. Autorzy metaanalizy sugerują taki rodzaj diety jako użyteczny niefarmakologiczny środek redukcji BP. Pracownicy służby zdrowia powinni być świadomi różnorodności diet- ich zagrożeń i korzyści- tak by wspierać prawidłowe nawyki żywieniowe pacjentów, w kontekście zmniejszenia ich ryzyka kardio-waskularnego.

 

Źródło: www.ehipertensjologia.pl