Według nowego przeglądu badań na całym świecie, regularne jedzenie owoców i warzyw może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Badacze przeanalizowali 20 badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich 19 lat, które obejmowały ponad 760,00 osób i zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, Azji i Europie.

Ryzyko udaru mózgu zmniejszyło się o 32 procent na każde 200 gramów owoców spożywanych każdego dnia, a ponadto zaobserwowano obniżenie tego ryzyka o 11 procent na każde 200 g warzyw zjedzonych codziennie.

"Poprawa diety i stylu życia, ma zasadnicze znaczenie dla zmniejszenia ryzyka serca i udaru mózgu w populacji" komentuje starszy autor badania dr Yan Qu, dyrektor Oddziału Intensywnej Terapii w Szpitalu Miejskim w Qingdao w Chinach.

„W szczególności, dieta bogata w owoce i warzywa jest bardzo zalecana, ponieważ dostarcza ona mikro-, makroelementów oraz wymaganą ilość błonnika bez zbędnego dodatku do ogólnej wartości energetycznej." Dodaje Dr Qu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia zwiększenie konsumpcji owoców i warzyw do 600 gramów dziennie może obniżyć ryzyko udaru niedokrwiennego na całym świecie o 19 procent. Zgodnie z wytycznymi Amerykańskiego Stowarzyszenia do Spraw Sercowych zaleca się spożywanie czterech, a nawet pięciu porcji warzyw dziennie.

[Medicine.net]