Nowe badania wykazały, że jedzenie azotanów pochodzenia roślinnego, znajdujących się głównie w zielonych warzywach liściastych i burakach, może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na wczesne stadium zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

Naukowcy z Westmead Institute for Medical Research (Australia) przeprowadzili wywiady z ponad 2000 mieszkańców Australii w wieku powyżej 49 lat i obserwowali ich przez okres 15 lat.

Analiza danych pokazała, że osoby, które jadły codziennie od 100 do 142 mg azotynów roślinnych, miały o 35% mniejsze ryzyko rozwinięcia się wczesnej fazy AMD niż osoby, które codziennie spożywały mniej niż 69 mg azotanów roślinnych.

Główny autor badań, prof. Bamini Gopinath powiedziała, że związek między azotanami roślinnymi a zwyrodnieniem plamki może mieć istotne implikacje. "Jako pierwsi wykazaliśmy, że obecność azotanów w diecie wpływa na ryzyko degeneracji plamki. Jeśli nasze wyniki zostaną potwierdzone, włączenie produktów bogatych w azotany, czyli przede wszystkim zielonych warzyw liściastych oraz buraków, może być prostą strategią ograniczającą ryzyko wczesnego zwyrodnienia plamki".

Więcej: eurekalert.org