Spożywanie dużych ilości kofeiny każdego dnia może zwiększyć ryzyko jaskry ponad trzykrotnie u osób z genetyczną predyspozycją do wyższego ciśnienia w oku. Badania prowadzone przez Icahn School of Medicine w Mount Sinai są pierwszymi, które pokazują dietetyczną interakcję genetyczną w jaskrze. Wyniki badań opublikowane w Ophthalmology mogą sugerować, że pacjenci z dodatnim wywiadem rodzinnym w zakresie jaskry powinni ograniczyć spożycie kofeiny.
Badanie jest ważne, ponieważ jaskra jest główną przyczyną ślepoty w Stanach Zjednoczonych. Podwyższone ciśnienie wewnątrz oka jest integralnym czynnikiem ryzyka jaskry, chociaż inne czynniki także przyczyniają się do tego stanu. W przypadku jaskry pacjenci zazwyczaj doświadczają niewielkich lub żadnych objawów, dopóki choroba nie postępuje i nie dojdzie do utraty wzroku.
„Wcześniej publikowaliśmy prace sugerujące, że wysokie spożycie kofeiny zwiększa ryzyko jaskry otwartego kąta u osób z rodzinną historią choroby. W tym badaniu pokazujemy, że niekorzystny związek między wysokim spożyciem kofeiny, a jaskrą był widoczny tylko wśród tych osób, które były najbardziej obciążone genetycznie” – mówi główny autor badania Louis R. Pasquale, zastępca przewodniczącego ds. badań okulistycznych w Mount Sinai Health System.
Zespół naukowców wykorzystał dane z brytyjskiego Biobanku, wspieraną przez różne agencje zdrowia i agencje rządowe. Przeanalizowali dane ponad 120 000 uczestników w latach 2006-2010. Uczestnicy mieli od 39 do 73 lat i dostarczyli swoje dane medyczne wraz z próbkami DNA zebranymi w celu wygenerowania danych. Odpowiedzieli na kwestionariusze żywieniowe, skupiające się na tym, ile napojów zawierających kofeinę piją każdego dnia, ile spożywają pokarmów zawierających kofeinę, jakie są rodzaje i wielkość dostarczanych porcji. Odpowiedzieli również na pytania dotyczące ich wizji, w tym szczegółowe informacje na temat jaskry lub rodzinnej historii jaskry. Po trzech latach badania sprawdzono im ciśnienie wewnątrz oka i wykonano badania wzroku.
Naukowcy najpierw przyjrzeli się związkowi między spożyciem kofeiny, ciśnieniem wewnątrzgałkowym i jaskrą zgłoszoną przez samych pacjentów. Następnie ocenili, czy uwzględnienie danych genetycznych zmodyfikowało te relacje. Każdemu badanemu przypisali ocenę ryzyka genetycznego zwiększenia ciśnienia wewnątrzgałkowego i przeprowadzili analizy interakcji.
Badacze stwierdzili, że wysokie spożycie kofeiny nie było związane ze zwiększonym ryzykiem wyższego ciśnienia wewnątrzgałkowego lub ogólnie jaskry; jednak wśród uczestników z najsilniejszą genetyczną predyspozycją do podwyższonego ciśnienia wewnątrz oka, większe spożycie kofeiny wiązało się z wyższym ciśnieniem i wyższą częstością występowania jaskry. Mówiąc dokładniej, ci, którzy spożywali największą ilość kofeiny dziennie, ponad 480 miligramów, czyli mniej więcej cztery filiżanki kawy mieli o 0,35 mmHg wyższe ciśnienie wewnątrzgałkowe. Ponadto osoby najbardziej obciążone genetycznie,, które spożywały ponad 321 miligramów kofeiny dziennie czyli około trzech filiżanek kawy miały 3,9-krotnie wyższą częstość występowania jaskry w porównaniu z osobami, które nie dostarczają kofeiny lub robią to w minimalnym stopniu i mają najmniejsze obciążenie genetyczne.
„Pacjenci z jaskrą często pytają, czy mogą pomóc chronić swój wzrok poprzez zmianę stylu życia, jednak do tej pory był to stosunkowo mało zbadany obszar. Badanie to sugeruje, że osoby z najwyższym genetycznym ryzykiem jaskry mogą odnieść korzyści z ograniczenia spożycia kofeiny . Należy zauważyć, że związek między kofeiną, a ryzykiem jaskry zaobserwowano tylko w przypadku dużej ilości kofeiny i u osób z najwyższym ryzykiem genetycznym” – mówi współautor dr Anthony Khawaja, profesor nadzwyczajny Okulistyki University College London (UCL) i chirurg okulista w Moorfields Eye Hospital. „Badania UK Biobank pomagają nam dowiedzieć się więcej niż kiedykolwiek wcześniej o tym, jak nasze geny wpływają na jaskrę. Z niecierpliwością czekamy na dalsze poszerzanie naszej wiedzy w tym obszarze.”
Komentarze
[ z 0]