Jedną z podstawowych metod leczenia hiperlipidemii, obok zmiany diety, jest leczenie statynami. Nie ulega wątpliwości, że w ciągu ostatnich lat zwiększyła się podaż kalorii w populacji ogólnej. W żadnym z badań nie analizowano dotychczas związku między przyjmowaniem statyn a podażą kalorii.

Związek między przyjmowaniem tych leków a spożyciem tłuszczu i podażą kalorii przeanalizowano w populacji amerykańskiej, a wyniki opublikowano w JAMA Internal Medicine. Do tego badania przekrojowego zakwalifikowano 27 886 osób ≥20 roku życia.


Autorzy ocenili podaż kalorii i tłuszczu na podstawie kwestionariuszy poświęconych spożywanych pokarmów. Następnie porównano obliczone ilości kalorii i tłuszczu wśród przyjmujących statyny i osób, które nie stosowały tych leków. Dopasowano model także pod względem potencjalnych zmiennych. Porównano BMI w obu grupach.


W latach 1999-2000 podaż kalorii była istotnie mniejsza w grupie przyjmującej statyny w porównaniu z osobami ich nie stosującymi (2000 vs 2179 kcal/dobę, p=0,007). Wraz z czasem różnica między grupami malała, a w 2005-2006 roku nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic. Wśród przyjmujących statyny podaż kalorii w 2009-2010 roku była 0 9,6% wyższa (95-proc. CI 1,8-18,1, p=0,02) niż w latach 1999-2000. Co ciekawe, nie stwierdzono takiej zmiany w grupie, która nie przyjmowała statyn. Pacjenci, którzy byli leczeni statynami w latach 1999-2000 spożywali mniej tłuszczu niż grupa kontrolna (71,7 vs. 81,2 g/dobę, p=0,003). Podobnie jak w przypadku poprzedniej zależności spożycie tłuszczu wzrosło o 14,4% w grupie przyjmującej statyny (95-proc. CI 3,8-26,1, p=0,007), a nie zmieniło się w grupie kontrolnej. Zaobserwowano wzrost BMI w obu grupach: o 1,3 w grupie leczonej statynami i 0,4 w grupie kontrolnej. Różnica ta była istotna statystycznie (p=0,02).


Podsumowując, w grupie osób leczonej statynami wzrosła podaż kalorii i tłuszczu w analizowanym okresie, czego nie zaobserwowano w grupie kontrolnej. Wzrost BMI był szybszy w grupie statyn niż w grupie kontrolnej. Tłumacząc zaobserwowane różnice autorzy wskazali, że być może mniej intensywnie kontrolowano dietę po włączeniu statyny do leczenia. Podkreślono, że ta niefarmakologiczne metoda leczenia hipercholesterolemii jest wciąż istotna, nie mniej po włączeniu farmakoterapii.

 

 

Łukasz Januszkiewicz. [Opublikowano dnia: 2014-04-27]. Stosujący statyny tyją! . Protokół dostępu: http://www.diabetolog.pl/doniesienia/33929 [Pobrano dnia: 2014-05-05].