W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology naukowcy z King's College London odkryli, że małe dzieci z ciężką egzemą zakażoną bakterią Staphylococcus aureus (SA) są bardziej narażone na alergię pokarmową.
Staphylococcus aureus (SA) to bakteria bytująca w przedsionku nosa i na skórze zdrowych osób. Jednakże SA występuje częściej u osób cierpiących na egzemę, szczególnie jej ciężką postać.
Kiedy pacjent cierpi na alergię, jego układ odpornościowy traktuje potencjalnie nieszkodliwą substancję (taką jak białko jaja lub orzeszki ziemne) jako intruza i reaguje nadmiernie. Organizm wytwarza wówczas specyficzne molekuły lub przeciwciała znane jako immunoglobuliny E (IgE).
Kiedy IgE napotyka intruza na skórze lub wewnątrz organizmu, indukuje uwalnianie substancji chemicznych, takich jak histamina, które stymulują reakcję alergiczną.
Zespół naukowców odkrył, że małe dzieci z ciężką postacią wyprysku, które są zakażone SA, wytwarzają więcej IgE specyficznych wobec orzeszków ziemnych oraz białek jaj i mleka, co wskazuje na rozwój alergii pokarmowej na każdy z tych produktów.
Dzieci te były bardziej narażone na utrzymywanie się alergii na jaja w wieku 5 lub 6 lat w porównaniu z dziećmi, u których wykluczono infekcję SA.
Główny autor badania dr Olympia Tsilochristou z King's College London powiedziała: „Jest to istotne, ponieważ większość dzieci z alergią na jaja zwykle wyrasta z niej już we wczesnym wieku."
„Nie znamy jeszcze dokładnych mechanizmów, które prowadzą od egzemy do rozwoju alergii pokarmowej, jednak otrzymane wyniki sugerują, że bakteria Staphylococcus aureus może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do tego procesu.”
Wyniki te opierają się na wcześniejszych danych uzyskanych z badania Learning Early About Peanut Allergy (LEAP), w którym wykazano, że niemowlęta z grupy wysokiego ryzyka rozwoju alergii na orzeszki ziemne spożywające przekąskę zawierającą ten składnik podczas całego badania, uchroniono przed rozwinięciem alergii na orzeszki ziemne w późniejszym życiu.
W obecnym badaniu naukowcy odkryli, że dzieci ze stwierdzonym SA na skórze i / lub w nosie są bardziej narażone na rozwój alergii na orzeszki ziemne, mimo karmienia orzeszkami ziemnymi od wczesnego wieku w ramach protokołu badania LEAP.
Współautor badania, profesor du Toit, powiedział: „Przytoczone odkrycia wskazują na fakt, że SA może zmniejszyć szansę uzyskania przez młode niemowlęta tolerancji na orzeszki ziemne, nawet pomimo ich spożywania we wczesnym dzieciństwie.”
Profesor Lack, który opracował i przeprowadził badanie LEAP stwierdził, że „SA można uznać za dodatkowy czynnik ryzyka rozwoju alergii pokarmowej.”
Komentarze
[ z 0]