Badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Open pokazuje, że nawet umiarkowane spożycie kawy podczas ciąży, od jednej do dwóch filiżanek dziennie, wiąże się z ryzykiem nadwagi lub otyłości u dzieci w wieku szkolnym. Nie zostało wyraźnie wykazane, czy kofeina jest bezpośrednią przyczyną nadwagi, ale sam związek sprawił, że badacze zachęcali do większej ostrożności.
„Może istnieć wyraźny powód do ograniczenia zalecanej maksymalnej liczby trzech filiżanek kawy dziennie. Kofeina nie jest substancją, której spożywanie jest wskazane” - mówi Verena Sengpiel, profesor nadzwyczajny położnictwa i ginekologii w Akademii Sahlgrenska w Szwecji, oraz lekarz specjalista na Oddziale Położnictwa i Ginekologii Szpitala Uniwersyteckiego Sahlgrenska.
Naukowcy z Sahlgrenska Academy, we współpracy z Norweskim Instytutem Zdrowia Publicznego, analizowali dane dotyczące 50 943 kobiet w ciąży w jednym z największych na świecie badań zdrowotnych kobiet w ciąży.
Wyniki pokazują, że dzieci urodzone przez matki, które spożywały kofeinę w czasie ciąży, są bardziej narażone na nadwagę w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dzieci były obserwowane do ósmego roku życia. Nadwaga w dzieciństwie była wcześniej związana ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu.
Na przykład w wieku pięciu lat odsetek dzieci z nadwagą lub otyłością był o pięć procent większy w grupie, której matki miały najwyższe spożycie kofeiny w badaniu, w porównaniu do tych, których matki miały najniższe spożycie kofeiny.
Związek między spożywaniem kofeiny podczas ciąży, a ryzykiem nadmiernego wzrostu i nadwagi lub otyłości u dzieci można również zaobserwować u kobiet, które przestrzegały zalecanej dawki dla kobiet w ciąży. Według National Food Agency, Szwecja, kobiety w ciąży nie powinny spożywać więcej niż 300 miligramów kofeiny dziennie, co odpowiada trzem filiżankom kawy lub sześciu kubkom czarnej herbaty.
Wyniki obecnego badania są poparte co najmniej dwoma innymi badaniami obejmowały one jednak znacznie mniej osób i mniej źródeł kofeiny. Tym razem uwzględniono kawę, herbatę, czekoladę, napoje energetyczne i inne źródła.
„W krajach skandynawskich kawa jest podstawowym źródłem, podczas gdy kobiety, na przykład w Anglii dostarczają do organizmu najwięcej kofeiny z czarnej herbaty. Jeśli zwróci się uwagę na matki w młodszej grupie wiekowej, kofeina pochodzi głównie z napojów energetycznych. Biorąc pod uwagę różne źródła w badaniu stwierdzono podobny związek między spożywaniem kofeiny z tych różnych źródeł ,a wzrostem dzieci ”, mówi Verena Sengpiel.
Okres ciąży jest postrzegany jako ważny w wyłączaniu i włączaniu genów i programowaniu metabolicznym na dalszy okres życia. Wcześniejsze badania na zwierzętach, w których zarodki były narażone na kofeinę w macicy, wykazały również nadmierny wzrost u potomstwa oraz obecność choroby kardiometabolicznej.
„Nawet jeśli potrzebne są dalsze badania, zanim będziemy mogli ostatecznie ustalić, co to odkrycie naprawdę oznacza, stwierdzamy, że kofeina jest substancją, której spożycie można ograniczyć lub całkowicie wyeliminować w czasie ciąży”, zauważa Verena Sengpiel.
Komentarze
[ z 0]