Nowe badanie wykazało, że wśród regularnych użytkowników suplementów witaminy D zaobserwowano mniej przypadków czerniaka niż wśród osób, które ich nie stosują. Według szacunków doświadczonych dermatologów osoby regularnie przyjmujące suplementy witaminy D miały również znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka skóry. Badanie, przeprowadzone we współpracy między Uniwersytetem Wschodniej Finlandii a Szpitalem Uniwersyteckim w Kuopio i opublikowane w Melanoma Research, objęło prawie 500 osób ze zwiększonym ryzykiem raka skóry.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, a także może odgrywać rolę w wielu chorobach. Związek między witaminą D, a rakiem skóry był szeroko badany w przeszłości, ale badania te koncentrowały się głównie na poziomach kalcydiolu w surowicy, który jest metabolitem witaminy D i jego związku z rakiem skóry.
Wyniki tych badań były niejednoznaczne, a czasami nawet sprzeczne, ponieważ poziomy kalcydiolu w surowicy były związane zarówno z nieco wyższym, jak i z nieco niższym ryzykiem różnych nowotworów skóry. Można to częściowo wytłumaczyć faktem, że analizy kalcydiolu w surowicy nie dostarczają informacji na temat metabolizmu witaminy D w skórze ludzkiej, która może eksprymować enzymy wytwarzające biologicznie aktywne metabolity witaminy D lub je inaktywować.
W nowym badaniu, przeprowadzonym w ramach programu North Savo Skin Cancer Program, przyjęto inne podejście. 498 dorosłych pacjentów =, u których oszacowano zwiększone ryzyko raka skóry, takiego jak rak podstawnokomórkowy, rak płaskonabłonkowy lub czerniak, zostało zrekrutowanych do poradni dermatologicznej kliniki Szpitala Uniwersyteckiego w Kuopio. Doświadczeni dermatolodzy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii dokładnie przeanalizowali podstawowe informacje i historię medyczną pacjentów oraz zbadali ich skórę. Dermatolodzy podzielili również pacjentów na różne klasy ryzyka raka skóry, a mianowicie niskie ryzyko, umiarkowane ryzyko i wysokie ryzyko.
Na podstawie stosowania doustnych suplementów witaminy D pacjentów podzielono na trzy grupy: osoby, które nie stosowały, okazjonalnie przyjmujące i regularnie stosujące. Poziomy kalcydiolu w surowicy analizowano u połowy pacjentów i stwierdzono, że odpowiadają one zgłaszanemu przez nich stosowaniu witaminy D.
Kluczowym wnioskiem z badania jest to, że wśród osób regularnie stosujących witaminę D było znacznie mniej przypadków czerniaka niż wśród osób, które jej nie stosowały, oraz że klasyfikacja ryzyka raka skóry u osób regularnie stosujących była znacznie lepsza niż u osób niestosujących tej witaminy. Analiza regresji logistycznej wykazała, że ryzyko wystąpienia czerniaka wśród regularnych użytkowników było znacznie zmniejszone, o ponad połowę, w porównaniu z osobami, które jej nie stosowały.
Odkrycia sugerują, że nawet osoby okazjonalnie stosujące witaminę D mogą mieć mniejsze ryzyko zachorowania na czerniaka niż osoby niestosujące tej witaminy. Jednak nie było statystycznie istotnego związku między stosowaniem witaminy D, a nasileniem fotostarzenia, fotostarzenia twarzy, rogowacenia słonecznego, liczby znamion, raka podstawnokomórkowego i raka płaskonabłonkowego. Stężenia kalcydiolu w surowicy również nie były istotnie związane z tymi zmianami skórnymi. Ponieważ projekt badania był przekrojowy naukowcy nie byli w stanie wykazać związku przyczynowego. Inne stosunkowo niedawno przeprowadzone badania również dostarczyły dowodów na korzyści witaminy D w czerniaku, takie jak związek witaminy D z mniej agresywnym czerniakiem.
„Te wcześniejsze badania potwierdzają nasze nowe odkrycia z regionu północnej Savo tutaj w Finlandii. Jednak pytanie o optymalną dawkę doustnej witaminy D, aby miała korzystne działanie, pozostaje bez odpowiedzi. Dopóki nie dowiemy się więcej, krajowe spożycie należy postępować zgodnie z zaleceniami” – mówi profesor dermatologii i alergologii Ilkka Harvima z Uniwersytetu Wschodniej Finlandiia.
Komentarze
[ z 0]