- Przeciwutleniacze, które znajdują się w kawie, mogą zapobiec procesowi pogorszenia wzroku, a nawet jego utraty – twierdzą naukowcy z Cornell University.
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie naukowym "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazują, że kwas chlorogenowy, silny przeciwutleniacz zawarty w kawie, zapobiega degradacji siatkówki u myszy.
Siatkówka jest cienką warstwą tkanki złożoną z milionów komórek nerwowych, które odbierają i organizują informacje wizualne. Jest to również jedna z najbardziej aktywnych metabolicznie tkanek, która wymaga dostarczania bardzo dużych ilości tlenu. Jego brak oraz wolne rodniki prowadzą do jej uszkodzenia oraz utraty wzroku.
W badaniach przeprowadzonych na myszach użyto tlenku azotu, który powoduje utlenianie się komórek oraz produkcję wolnych rodników, co w efekcie prowadzi do zwyrodnienia siatkówki. Następnie gryzonie traktowano kwasem chlorogenowym. Okazało się, że dzięki jego zastosowaniu siatkówka nie została uszkodzona.
Następnym etapem badań będzie stwierdzenie, czy picie kawy ułatwia dotlenianie oka. Jeśli okaże się, że dzięki piciu brązowego naparu kwas chlorogenowy dostarczany jest bezpośrednio do siatkówki, pewnego dnia lekarze mogą zlecić picie kilku filiżanek kawy dziennie.
Poprzednie badania zasugerowały, iż kawa może również obniżyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroba Parkinsona, rak gruczołu krokowego, cukrzycy czy choroby Alzheimera.
Źródło: www.wiadomosci.onet.pl
Komentarze
[ z 0]