Źródło: www.termedia.pl
Wejście do serwisu dla lekarzy wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie.
Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Pomiń.
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego żąda od lekarzy psychiatrów kopii całości dokumentacji pacjentów leczonych psychiatrycznie - na potrzeby swych postępowań ws. dostępu do informacji niejawnych...
NIK pozytywnie oceniła wykonanie planu finansowego dochodów i wydatków budżetowych w latach 2021–2022 tylko w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kraśniku. W pozostałych pięciu...
Szpitale nadal często nie rozpieszczają pacjentów dietą – wynika z kontroli przeprowadzonych w 2022 roku przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. I choć wydawałoby się, że posiłki w szpitalu...
W środę (12 kwietnia) w Centrum Medycznym Gizińscy w Bydgoszczy otworzono nowoczesny szpital z centrum badawczym - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. W uroczystym...
LekSeek ® Polska © 2003-2018
Komentarze
[ z 7]
Catering + przetarg + najniższa cena = to co wyżej. Dziękuje za uwagę ;)
Masz racje. Nasz system przetargowy rodzi wiele patologii.
Polak mądry po szkodzie ;)
Wątpię aby takie sytuacje miały cokolwiek poprawić. tutaj niestety przytoczona przez ciebie zasada nie funkcjonuje!
Wiesz, mam chociaż nadzieję!
Złudną ;)
Przy żywieniu zbiorowym niestety, ale chyba nie zawsze da się i nie zawsze będzie się dało uniknąć podobnych błędów. Trzeba liczyć się z tym, że przygotowując posiłki nie dla dziesiątek ale dla setek osób stanowiących pacjentów szpitala psychiatrycznego może zdarzyć się tak, że pomoc będzie potrzebna. I będzie potrzebny ktoś, kto będzie w stanie tej pomocy udzielić. Nie spodziewałabym się, że dzięki przebadaniu próbek uda się wnieść do sprawy jakieś istotne dane. Raczej wiele one nie powinny zmienić. Chyba, że rzeczywiście uda się wykryć czynnik sprawczy w postaci chociażby pałeczek kwasu kiełbasianego, albo bakterii Salmonelli. Trzeba jednak brać też pod uwagę, że może chodzić o zwykłe zatrucie pochodzące z nieświeżej żywności i że niekoniecznie musiała zawinić tutaj jedna konkretna bakteria czy innego rodzaju drobnoustrój sprawczy. To na co powinno się przede wszystkim zwrócić uwagę to sposób, w jaki można by zapobiegać podobnym zdarzeniom w przyszłości i w ten sposób niwelować ryzyko, że zakażenia powtórzą się w kolejnych latach.