Naukowcy z Kings College London odkryli, że spożywanie warzyw i owoców bogatych w witaminę C może zapobiegać rozwojowi zaćmy. Wyniki ich badania opublikowano w „Ophthalmology”.

Badacze przez ponad dziesięć lat obserwowali zmiany zachodzące w soczewkach 324 par bliźniaczek w wieku 60-70 lat. Poziom spożywanej witaminy C oceniano na podstawie kwestionariuszy żywieniowych.

Analiza danych pokazała, że większe spożycie witaminy C wiązało się z 33-proc. spadkiem progresji zaćmy i bardziej przejrzystymi soczewkami. Naukowcy ustalili także, że czynniki środowiskowe wpływały na rozwój zaćmy w znacznie większym stopniu niż czynniki genetyczne, które odpowiadały za jedynie jedną trzecią (35%) zmian zachodzących na soczewce.

Wypełniająca przednią komorę oka ciecz wodnista zawiera witaminę C, dzięki czemu zabezpiecza soczewkę przed utlenianiem i mętnieniem. Zdaniem naukowców, progresji zaćmy zapobiega zwiększenie ilości/dostępności witaminy C w tej substancji.

- Proste zmiany w sposobie odżywiania, jak zwiększenie spożycia owoców i warzyw, mogą pomóc chronić przed zaćmą - powiedział prof. Chris Hammond, autor badań.


Źródło: prnewswire.com