Pacjenci z wysokim poziomem ubocznego produktu trawienia i zwężeniem tętnic (choroba tętnic obwodowych - PAD) są znacznie bardziej narażeni na śmierć w ciągu pięciu lat niż pacjenci z PAD o niższym poziomie, wynika z najnowszych badań opublikowanych w Journal of American heart Association, The Open Access Journal of American heart Association / American Stroke Association.

Trawienny produkt uboczny, trimethylamine N-oxide (TMAO) jest produkowana przez bakterie jelitowe rozkładające czerwone mięso, jajka i inne produkty zawierające białko i tłuszcze zwierzęce obecne w diecie zachodniej. Poprzednie badania wykazało związek TMAO ze zwężeniem tętnic wieńcowych albo choroby wieńcowej. W obecnym badaniu naukowcy obserwowali wpływ poziomu TMAO na pacjentów z PAD.

„Lepsze zrozumienie zmian funkcjonalnych, które łączą mikroorganizmy jelitowe z rozwojem PAD, mogą pomóc nam wyodrębnić pacjentów wysokiego ryzyka z PAD, z obecną lub bez istotnej choroby wieńcowej, którzy mogą potrzebować bardziej agresywnego i specyficznego leczenia dietetycznego i medycznego” mówi prof. Wilson Tang, główny autor badania z Cleveland Clinic w Ohio.

Naukowcy przebadali 821 pacjentów z PAD (średnia wieku 66 lat, 66 procent mężczyzn), których badano przesiewowo pod kątem choroby wieńcowej i wykonano testy krwi w celu określenia poziomu TMAO, w Cleveland Clinic. Uczestnicy byli obserwowani przez okres pięciu lat od 2001 do 2007 roku.

Okazało się, że częstość występowania zarówno krótko- jak i długoterminowej śmierci stopniowo zwiększa się wraz ze wzrostem stężenia we krwi TMAO u pacjentów z PAD. W porównaniu do pacjentów z najniższymi poziomami, osoby z najwyższymi wynikami TMAO były 2,7 razy bardziej narażone na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny w trakcie pięcioletniego okresu obserwacji. Chociaż wyniki te nie dowodzą, że wysoki poziom TMAO jest śmiertelny, wykazują dużą korelację u pacjentów z PAD.

„Test TMAO jest dostępny do użytku klinicznego, a nasze odkrycia wskazują na możliwość poprawy selekcji pacjentów wysokiego ryzyka z PAD”, powiedział dr Tang. „Ponieważ ludzie, którzy są wegetarianami lub weganami lub którzy używają diety śródziemnomorskiej mają niższy poziom TMAO, bardziej agresywne poradnictwo dietetyczne u pacjentów z wysokim poziomem TMAO jest uzasadnione.”

Według American Heart Association, około 8,5 miliona Amerykanów choruje na PAD, która występuje, gdy tłuszcz i inne substancje gromadzą się w tętnicach kończyn dolnych, ramion, głowy lub brzucha, ograniczając lub blokując przepływ krwi. Tętnice kończyn dolnych są najczęściej zajęte i częste objawy to ból lub skurcze podczas chodzenia lub innego ruchu, chociaż niektórzy ludzie nie mają żadnych objawów. Na szczęście PAD często może być łagodzona dzięki zmianie stylu życia (zaprzestaniu palenia; zwiększeniu wysiłku fizycznego; utracie wagi ciała; kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi, cholesterolu i glukozy oraz stosowaniu odpowiedniej diety).

Naukowcy zaznaczają, że uczestnicy badania mogli mieć większą częstość występowania choroby wieńcowej w porównaniu do populacji ogólnej, ponieważ zostali wyselekcjonowani w kierunku przesiewowych badań tętnic.

Źródło: medicalnewstoday.com