Nowe badania stwierdziły, że gotowana w domu żywność dla dzieci i niemowląt niekoniecznie jest lepsza od zakupionych w sklepie różnych rodzajów posiłków (powszechnie znanych jako „słoiczki”).

Wprowadzanie u dziecka pokarmów stałych lub odstawianie dziecka może być kłopotliwe dla rodziców z poczuciem nadmiaru różnych opinii, znalezionych w internecie i zasłyszanych od członków rodziny.

American Academy of Pediatrics (AAP) zaleca, aby dzieci były karmione piersią jako jedynym źródłem pożywienia, aż do wieku 6 miesięcy.

Chociaż wprowadzanie pokarmów stałych jest ważnym etapem w rozwoju dziecka i może być świetną zabawą dla dziecka w odkrywaniu nowych smaków i konsystencji, to jak rodzice wiedzą, że ich dziecko jest uzyska odpowiednią sumę składników odżywczych?

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "Archives of Disease in Childhood" ma na celu pomóc rodzicom dokonać wyboru pomiędzy domowymi a gotowymi pokarmami dla niemowląt. Zespół postanowił ocenić, czy dostępne na rynku gotowe posiłki, które są przeznaczone dla małych dzieci spotkały się z aprobatą krajowych zaleceń dietetycznych specyficznych dla wieku dziecka.

Naukowcy badali zawartość odżywczą, cenę i różnorodność półproduktów w sprzedaży, służących do przygotowania posiłku do karmienia niemowląt i małych dzieci w Wielkiej Brytanii i porównano je z domowymi przepisami na gotowane posiłki dla dzieci, uzyskane z książek kucharskich.

Domowe posiłki miały większą różnorodność warzyw
W 2015 roku na rynku brytyjskim oferowano 278 komercyjnych dań, stanowiących główne posiłki dla małych dzieci, wytwarzane przez ośmiu producentów. 174 posiłki od sześciu producentów były ekologiczne.
W sumie 4 438 przepisów z 55 książek kucharskich ukierunkowanych na karmienie dzieci poniżej 5. roku życia zostało wybranych z bibliotek i poprzez ranking top 20 na stronie brytyjskiego Amazona najlepiej sprzedających się książek kucharskich dotyczących karmienia niemowląt i małych dzieci. 408 przepisów została losowo włączonych do badania i zostały zaklasyfikowane do konkretnych rodzajów żywności: drobiu, owoców morza, mięsa czerwonego i warzyw.

Analiza w sprawie rodzajów żywności wykazała, że w porównaniu z posiłkami gotowymi ze sklepu, domowe posiłki były:

  • w 16 procentach oparte na bazie drobiu (komercyjne jedzenie- 27 procent)
  • w 19 procentach oparte na bazie owoców morza (komercyjne jedzenie- 7 procent)
  • w 21 procentach oparte na bazie czerwonego mięsa (komercyjne jedzenie- 35 procent)
  • w 44 procentach oparte na bazie warzyw (komercyjne jedzenie- 31 procent)

We wszystkich posiłkach, przepisy na dania gotowane w domu zawierały większą różnorodność warzyw niż zakupione posiłki. Marchew plasowała się wysoko w posiłkach w sprzedaży, natomiast cebula były dominującym warzywem w domowych posiłkach.

Chociaż włączone do badanie przepisy na domowe posiłki ogólnie miały większą różnorodność warzyw, komercyjne produkty zawierały większą różnorodność warzyw w postaci trzech warzyw na posiłek, w porównaniu z dwoma, w przygotowywanych w domu posiłkach. Większość przepisów do gotowania w domu przekroczyła rekomendacje dotyczące zawartości kalorii i tłuszczu

Domowe przepisy zapewniały 26 procent więcej energii i 44 procent więcej białka i całkowitej zawartości tłuszczu niż skład gotowych posiłków.
Naukowcy odkryli, że podczas gdy większość produktów zakupionych w marketach- 65 procent - spełniała zalecenia dotyczące zawartości kalorycznej, natomiast 50 procent domowych posiłków przekroczyło maksymalny limit.

Domowe posiłki były znacząco niższe w średnim koszcie - £ 0.33 / 100 gramów ($ 0,43 / 100g), w porównaniu z kosztem posiłków zakupionych w marketach, wynoszącym £ 0,68 / 100 g (0,90 $ / 100 g).
"W przeciwieństwie do zaleceń dla dorosłych, które zachęcają do zmniejszenia ilości tłuszczu i kalorii, ważne jest to, żeby jedzenie dla niemowląt było odpowiednio bogate w energię w odpowiedniej wielkości posiłkach, aby wspomóc wzrost i rozwój", podkreślają naukowcy, dodając: "Dietetyczne tłuszcze przyczyniają się do wchłaniania nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wraz z energią, a więc są niezbędne dla rozwijającego się dziecka, jednak w nadmiernych ilościach mogą mieć wpływ na otyłość w dzieciństwie i jego zdrowie."

Posiłki zakupione w marketach zawierały niższy poziom białka, co, jak podkreślają naukowcy, może mieć miejsce ze względu na dużą ilość posiłków we wczesnym etapie rozwoju, a tym samym większej liczby posiłków roślinnych opartych na pierwszych produktach dla niemowląt na rynku.Wskazują również, że skutki finansowe dodawania składników białkowych mogą być wyższe, więc producenci używają ich mniej. Wysoka zawartość mięsa czerwonego w posiłkach sprzedawanych w marketach.

Autorzy dodają "Jeżeli rodzic polega wyłącznie na rynku komercyjnym to jest prawdopodobne, że dziecko będzie narażone na niższy całkowity zakres rodzajów żywności w odniesieniu do warzyw, mięsa i ryb".
Wyniki wskazują, że mieszanka połączenia produktów komercyjnych z domowymi przepisami mogą zapewnić dziecku zróżnicowaną dietę. Jednak rodzice powinni zachować ostrożność z posiłkami komercyjnymi ze wstępnie przygotowanej żywności.

Chociaż pokarmy komercyjne stanowią wygodną alternatywę, istnieje duża część produktów na rynku opartych na bazie czerwonego mięsa i z niskim udziałem produktów rybnych, co jest niezgodne z zaleceniami dietetycznymi dotyczącymi zwiększenia produktów bogatych w olej ryb oraz ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i przetworów mięsnych.

"Większość posiłków spełniało zalecenia dotyczące zawartości tłuszczów i mogą zapewniać wygodną alternatywę, która obejmuje większą różnorodność warzyw na posiłek", dodaje zespół."Domowe przepisy zawierały 6-77 procent więcej składników odżywczych niż produkty komercyjne. Jednak większość z tych przepisów przekroczyła zalecenia dotyczące zawartości tłuszczu", konkludują.

Źródło: medicalnewstoday.com