Zgodnie z wynikami badania z Uniwersytetu w Buffalo uczestnicy, którzy spożywali dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone produkty, rafinowane zboża i nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, byli trzy razy bardziej narażeni na wystąpienie choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa wzrok. Stan ten nazywany jest późnym stadium zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
„Leczenie późnego, neowaskularnego AMD jest inwazyjne i kosztowe, i nie ma leczenia atrofii geograficznej, innej formy późnego AMD, która również przyczynia się do utraty wzroku. W naszym najlepszym interesie jest wczesne wykrycie tego schorzenia i zapobieganie rozwojowi późnego AMD” - powiedziała Shruti Dighe, która przeprowadziła badania.
Okazuje się, że dieta w stylu zachodnim, definiowana jako duże spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, smażonej żywności, rafinowanych zbóż i wysokotłuszczowego nabiału, może być czynnikiem ryzyka rozwoju późnego AMD. Jednak w badaniu opublikowanym w British Journal of Ophthalmology dieta w stylu zachodnim nie była związana z rozwojem wczesnego AMD.
Autorzy badali występowanie wczesnego i późnego AMD w ciągu około 18 lat obserwacji wśród uczestników badania Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Dighe i współpracownicy wykorzystali dane na temat 66 różnych produktów spożywczych, które uczestnicy spożywali w latach 1987-1995 i zidentyfikowali dwa wzorce żywieniowe w tej kohorcie - te oparte na zdrowej żywności oraz te, które charakteryzowało się spożywaniem niezdrowych produktów.
„W tym badaniu zaobserwowaliśmy, że osoby, które nie miały AMD, nawet na wczesnym etapie rozwoju na początku naszego badania i częściej spożywały niezdrową żywność były w większym stopniu narażone na problemy z widzeniem w późnym stadium choroby” - powiedziała jedna z autorek badania dr Amy Millen.
To badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych jest jednym z pierwszych badań dotyczących wzorców żywieniowych i rozwoju AMD. Pozostałe badania przeprowadzono w kohortach europejskich.
Wczesne AMD przebiega bezobjawowo, co oznacza, że ludzie często nie wiedzą, że może dochodzić do jego rozwoju. Aby to zdiagnozować, lekarz musi przeanalizować zdjęcie siatkówki danej osoby, szukając zmian dotyczących pigmentacji i tworzeniu się złogów lipidów. We wczesnym AMD może dojść do zaniku lub nagromadzenia się nowych naczyń krwionośnych w plamce żółtej.
„Kiedy zaczynają rozwijać się te zmiany, osoby zaczynają skarżyć się na zaburzenia widzenia. Ich wzrok zacznie się pogarszać” - powiedział Dighe. „Jest to zaawansowany lub późny etap AMD”. Ale nie każdy, kto ma wczesne AMD, przechodzi do bardziej wyniszczającego późnego etapu.
Do tej pory większość badań przeprowadzono na określonych składnikach odżywczych - takich jak duże dawki przeciwutleniaczy - które wydają się mieć działanie ochronne.
„Nasza praca dostarcza dodatkowych dowodów na to, że dieta ma znaczenie jeżeli chodzi o zdrowie oczu” - dodał Millen. „Z punktu widzenia zdrowia publicznego możemy powiedzieć ludziom, że doszło do rozwoju wczesnej postaci zwyrodnienia plamki żółtej, prawdopodobnie najlepsza opcją będzie ograniczenie spożycia przetworzonego mięsa, smażonych potraw, rafinowanych zbóż i wysokotłuszczowych produktów mlecznych, aby zachować wzrok przez długi czas. "
Komentarze
[ z 0]