Spożywanie winogron pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie UV – wynika z badań naukowców Uniwersytetu Alabamy w USA.

Badanie opublikowane w „Journal of the American Academy of Dermatology” pokazało, że u osób, które przez 14 dni przyjmowały sproszkowane liofilizowane winogrona, bariera ochronna skóry wzmocniła się o 74,8%.

Analiza biopsji skóry wykazała, że ​​spożywanie winogron wiązało się ze zmniejszeniem uszkodzeń DNA, mniejszą liczbą śmierci komórek skóry i redukcją markerów stanu zapalnego.

.... ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Dodatkowo dermatolodzy zaobserwowali, że aplikacja na skórę ekstraktu z pestek winogron, który zawiera duże ilości proantocyjanidynów, należących do grupy polifenoli, zmniejsza stopień poparzeń słonecznych.

„Winogrona mogą działać jak jadalny filtr przeciwsłoneczny. Nie oznacza to, że po ich zjedzeniu nie musimy aplikować kremu z filtrem przed wyjściem na słońce, jednak mogą one dawać nam dodatkową ochronę” – tłumaczy dr Allen Oak, autor badań.


Więcej: eurekalert.org | uab.edu