Jedzenie filiżanki jagód dziennie zmniejsza czynniki ryzyka chorób układu krążenia, tak wynika z nowych badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii.

Nowe odkrycia opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że spożywanie 150 g jagód dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 15%.

Zespół badawczy twierdzi, że jagody powinny być włączone do strategii żywieniowych w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - szczególnie wśród grup ryzyka.

Zespół postanowił sprawdzić czy jedzenie jagód miało jakikolwiek wpływ na zespół metaboliczny - stan, który dotyka 1/3 dorosłych i obejmuje co najmniej trzy z następujących czynników ryzyka: wysokie ciśnienie tętnicze krwi, wysoki poziom glukozy we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół w talii, niski poziom „dobrego cholesterolu” HDL i wysoki poziom trójglicerydów.

Obecność zespołu metabolicznego znacznie zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy. Powszechnie wiadomo, że zmiany w stylu życia, w tym dokonywanie prostych zmian w wyborze żywności mogą bardzo pomóc. Poprzednie badania wykazały, że osoby regularnie jedzące jagody mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Może to być spowodowane tym, że jagody są bogate w naturalnie występujące związki zwane antocyjanami, które są flawonoidami odpowiedzialnymi za czerwony i niebieski kolor w owocach.

Zespół zbadał skutki spożywania jagód codziennie u 138 osób z nadwagą i otyłością, w wieku od 50 do 75 lat z zespołem metabolicznym. Obserwacje trwały 6 miesięcy. Porównywano korzyści spożywania porcji 150 gramów z ilością 75 gramów. Uczestnikom w grupie badawczej podawano jagody w formie liofilizowanej, a grupie placebo fioletową alternatywę ze sztucznych barwników i aromatów.

Odkryto, że spożywanie jednej filiżanki borówek dziennie prowadzi do trwałej poprawy funkcji naczyniowych i sztywności tętnic - czyniąc wystarczającą różnicę, aby zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Nieoczekiwanie nie znaleziono korzyści z mniejszego dziennego spożywania (75 gramów) jagód w grupie ryzyka.

Źródło: eurekalert.org