WskazaniaPrzeznaczony dla dzieci powyżej 6 m-ca życia.DawkowanieWiek dziecka 7. m-c i powyżej: 3 porcje/dobę (1 porcja = 210 ml wody + 7 płaskich miarek. Sposób przygotowania produktu: umyj ręce, wyparz miareczkę oraz wygotuj smoczek i butelkę we wrzątku przez 10 minut lub użyj sterylizatora. Przez 5 minut gotuj wodę pitną, a następnie pozostaw do wystygnięcia, aż osiągnie temperaturę około 40°C. Sprawdź tabelę żywienia i wlej do butelki odpowiednią ilość wody. Używając załączonej do opakowania miareczki dodaj dokładną ilość płaskich, nieubitych miareczek proszku. Zamknij dokładnie butelkę i potrząsaj do całkowitego rozpuszczenia proszku. Załóż smoczek na butelkę. Nim podasz dziecku pokarm, sprawdź jego temperaturę na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko należy wykorzystać bezpośrednio po przygotowaniu, maks. do 2 h.Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożnościDecyzję dotyczącą rozpoczęcia wprowadzania pokarmów uzupełniających należy podjąć po konsultacji z lekarzem, uwzględniając indywidualne zapotrzebowanie niemowlęcia.Mleko powinno być przygotowane zawsze bezpośrednio przed spożyciem. Nie należy używać ponownie niewykorzystanej części pokarmu. Po skończonym karmieniu nie należy pozostawiać smoczka z resztką mleka w buzi dziecka, sprzyja to próchnicy. Należy zwrócić uwagę na prawidłową higienę pierwszych ząbków dziecka, szczególnie przed snem. Opakowanie przed i po otwarciu powinno być przechowywane w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C. Nie przechowywać w lodówce. Nie zaleca się przesypywania mleka do innych pojemników. Zawartość opakowania należy zużyć w ciągu 1 mi-ca od otwarcia puszki. Mleko modyfikowane dla niemowląt nie powinno być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych ze względu na zagrożenie oparzeniem.DziałanieMleko następne, częściowo fermentowane, odpowiednie dla wciąż dojrzewającego, wrażliwego układu pokarmowego niemowlęcia. Zawiera formułę Nutriflor PRO+ , która jest połączeniem fermentowanej bazy mlecznej z błonnikiem GOS/FOS. Do procesu fermentacji mlekowej (Lactofidus) zostały wykorzystane kultury bakterii kwasu mlekowego (Bifidobacterium breve, Streptococcus thermophilus). Częściowa fermentacja ułatwia trawienie mleka modyfikowanego. Dodatkowo mleko zostało wzbogacone (zgodnie z przepisami prawa) w wapń, który jest istotnym składnikiem kości i zębów oraz wit. D, niezwykle ważną w procesie wchłaniania wapnia. Obecne w produkcie kwasy omega 3, pod postacią kwasu a-linolenowego, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu najmłodszych. Mleko zawiera również żelazo oraz wit. A, C i D istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Żelazo bierze udział w prawidłowym tworzeniu hemoglobiny oraz czerwonych ciałek krwi. Ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz wpływa na rozwój funkcji poznawczych u dziecka.SkładWartość odżywcza 100 ml gotowego do spożycia mleka: 3,1 g tłuszcz (w tym 1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone, 422 mg kwas linolowy (LA), 50,8 mg kwas a-linolenowy (ALA), 1, mg kwas arachidonowy (ARA), 16,5 mg kwas dokozaheksaenowy (DHA), 3,5 mg kwas eikozapentaenowy (EPA)), 7,9 g węglowodany (w tym 7,8 g cukry, 7,6 g laktoza) 0,6 g błonnik (w tym 0,47 g GOS, 0,08 g FOS), 1,3 g białko1,9 mg , L-karnityna,, 58 µg wit. A, 1,65 µg wit. D, 1,2 mg wit. E, 5,3 µg wit. K, 8,6 mg wit. C, 0,07 mg tiamina0,13 mg, ryboflawina, 0,44 mg niacyna, 0,049 mg wit. B6, 7,5 µg kwas foliowy, 0,16 µg wit. B12, 1,8 µg biotyna, 0,54 mg Kwas pantotenowy, 23,6 mg sód, 75 mg potas, 54 mg chlorek, 70 mg wapń, 49 mg fosfor, 6,9 mg magnez, 0,99 mg żelazo, 0,49 mg cynk, 0,052 mg miedź, 0,005 mg mangan, 0,006 mg fluorek, 3 µg, selen, 13 µg, jod, 0,2 g, galaktooligosacharydy, 0,2 fruktooligosacharydy; wartość energetyczna: 277/66 kJ/kcal.
Komentarze
[ z 0]