SGGW zaczyna budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych (ICNŻ). Planowane są tam szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie. Naukowcy mają opracowywać m.in. innowacyjne receptury produktów żywieniowych.

Budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) rozpocznie się w lipcu br. i potrwa do końca 2022 r. O podpisaniu umowy w tej sprawie pomiędzy władzami uczelni a firmą Skanski poinformowano na stronie internetowej uczelni.

Nowoczesny obiekt laboratoryjno–dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą zaprojektowało warszawskie biuro projektowe Best Building Consultans. Budynek będzie składał się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Po zakończeniu prac, Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Jego zadaniem jako wiodącej instytucji naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowej ma być „rozwój kierunków badań, których wyniki będą miały zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, poprzez zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych w populacji polskiej (...)”.

Jak czytamy na stronie internetowej SGGW, „dzięki wynikom tych badań wczesna dietoprofilaktyka przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób metabolicznych, które są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, a ich skalę w Polsce i na świecie określa się na 38 mln zgonów rocznie”.

„Konieczność podejmowania działań zmniejszających skalę występowania chorób dietozależnych uzasadniają również wydatki publiczne poniesione na ich leczenie: w 2013 roku 3,8 mln pacjentów z tymi schorzeniami objęto opieką medyczną wartą 10,5 mld złotych. Szacuje się, że całkowite koszty związane z leczeniem chorób dietozależnych wzrosną z obecnych 42 mld zł rocznie do 93,0 mld zł w 2030 roku, przy czym samo leczenie otyłości i jej powikłań pochłonie ok. 25 proc. budżetu przeznaczonego na ochronę zdrowia” - podkreślają naukowcy z SGGW.

Specjaliści z zakresu żywności i żywienia będą prowadzić fizykochemiczne badania żywności, kształtować jej prozdrowotny profil, ale też projektować skuteczne interwencje żywieniowe oraz opracowywać innowacyjne receptury produktów żywnościowych.

Centrum będzie również kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa.

Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl
Fot. materiały prasowe