Analiza, opublikowana w dzienniku Anals of Internal Madicine przez międzynarodową grupę prowadzoną przez zespół z Uniwersytetu Cambridge z Wielkiej Brytanii, włączył 72 oddzielne studia o ryzyku chorób sercowych i spożyciu kwasów tłuszczowych. Nie odkryli oni żadnych dowodów potwierdzających radę, że ludzie powinni strzec się  konsumpcji nasyconego tłuszczu, dla obniżenia ryzyka rozwinięcia się dolegliwości sercowych.

Odkryto również niewystarczający dowód, mający wspierać tezę radzącą spożywanie więcej posiłków zawierających wielonienasycony tłuszcz (jak omega-3 i omega-6), dla obniżenia chorób serca. Kiedy sięgnięto się do szczególnych właściwości kwasów tłuszczowych (takich jak rożnego typy Omega-3), badacze odkryli ich oddziaływanie na różnorodne sercowe zagrożenia, nawet w obrębie tej samej rodziny tłuszczowych kwasów
.

Odkrycia obnażają obecne porady


Badacze twierdzą, że ich znaleziska kwestionują obecne porady, skupiające się głównie na walce pomiędzy nasyconą i nienasyconą ilością tłuszczu, zamiast skoncentrować się na rodzaju kwasów tłuszczowych w posiłkach. Badania były częściowo opłacone przez British Heart Foundation, a ich kierownik medyczny prof. Jeremy Pearson twierdzi:

„Analiza tych istniejących danych stwierdza, że nie ma wystarczającego dowodu, by uznać dietę bogatą w wielonienasycony tłuszcz i obniżoną w nasycony tłuszcz, za obniżającą ryzyko schorzeń krążeniowych.”

Prowadzący badania dr Rajiv Chowdhury z Uniwersytetu Cambridge, który określa odkrycia jako „interesujące” mówi, że mogą otworzyć one nowy kierunek dochodzenia, podważający obecną taktykę diety, dodaje też:

„Choroby krążeniowe, w których głównym objawem jest choroba wieńcowa serca, pozostają pierwszymi powodami śmierci i ułomności na całym świecie. W 2008, więcej niż 17 milionów ludzi umarło z powodów krążeniowych. Z tak dużą ilością dotkniętych tą chorobą, jest ważne, by mieć wystarczająco zapobiegawcze porady, które są uzasadnione przez aktualnie najlepsze dostępnie naukowe dowody.”

Badacze zgromadzili dane z 72 odrębnych badań

By przybyć z tą konkluzją, dr Chowdhury i jego zespół zgromadzili i przeanalizowali dane z 72 oddzielnych badań, w których wzięło udział ponad 600 tysięcy uczestników z 18 rożnych państw. Te badania oceniły całkowicie nasycone kwasy tłuszczowe na dwa sposoby: raz jako składnik w diecie uczestników, a drugim było wymierzenie poziomu tego związku chemicznego w krwiobiegu. Wynik zgromadzonych analiz pokazał, że ilość całkowitych nasyconych kwasów tłuszczowych w krwiobiegu i składnik diety, nie jest związany z zagrożeniem wieńcową chorobą.

Analiza odkryła również brak jakichkolwiek wyraźnych powiązań pomiędzy zagrożeniem chorobą serca, a spożywaniem całkowitych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, długołańcuchowego omega-3 i omega-6 wielonienasyconego kwasu tłuszczowego.

 

 

Źródło: www.biomedical.pl